RundveeNieuws

Melkprijs drukt op Franse kaasbedrijven

Parijs – De Franse kaasbedrijven Bongrain en Groupe Bel – eigenaar van Leerdammer – hebben ook de eerste jaarhelft last gehouden van de hoge melkprijzen.

Dat leidde er bij Bel toe dat de operationele winst met bijna 40 procent inzakte. Bongrain kon nog wel 2,5 procent winstgroei boeken, maar ook dat komt lager uit ‘doordat de hoge inkoopkosten niet volledig doorberekend kunnen worden in de verkoopprijzen’.

Bongrain, met een halfjaaromzet van €2,2 miljard de grootste van de twee, zag die verkopen met bijna 14 procent toenemen. Daarvan is 8 procent te danken aan organische groei en de rest komt onder meer voort uit de recente overname van Terra Lacta. De operationele winst kwam met €56,9 miljoen echter slechts 2,5 procent hoger uit. Bongrain, dat onder meer de merken Caprice des Deux, Coeur de Lion, Rambol en Tartare op de markt brengt, schrijft dat deels ook toe aan de aanhoudende economische tegenwind in Europa.

Dit kaas- en zuivelbedrijf waarschuwt verder dat de marge de rest van dit jaar onder druk zal blijven, terwijl daar bovendien de Russische maatregel bij is gekomen. ”De gevolgen van dat embargo die zich beginnen te manifesteren op Europees niveau kunnen het evenwicht in de zuiveleconomie ongunstig beïnvloeden door het zoeken naar vervangende markten. Een voortdurende innovatie, de kracht van onze merken, verbetering van de concurrentiekracht en competente medewerkers blijven de belangrijkste troeven van Bongrain om zijn ontwikkeling voort te zetten.”

Bij Groupe Bel ging de omzet met bijna 2 procent omhoog naar ruim €1,34 miljard. Bij deze kaasproducent was dat juist voor een flink deel te danken aan West-Europa waar over de jaarhelft gezien bijna 7 procent meer werd verkocht, terwijl die groei in het tweede kwartaal nog wat verder aantrok. Daarnaast is Bel tevreden over de omzetgroei in het Midden-Oosten – ‘ondanks de geopolitieke situatie’ – en in Afrika. De operationele winst kwam met €82 miljoen echter 39 procent lager uit, wat volgens Bel komt door de scherpe toename van de grondstoffenprijzen en negatieve wisselkoersen.

Groupe Bel noemt de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft uitdagend met aanhoudend hoge melkprijzen, onrust op vele plekken in de wereld en sterk wisselvallige wisselkoersen. De groep reageert daarop door de operationele prestaties op een zo hoog mogelijk niveau te brengen maar licht verder niet toe wat dat in de praktijk betekent.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.