De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid melk die wordt aangevoerd, komt uit op 39.676 ton. Dat is 1,5% hoger ten opzichte van januari dit jaar. - Foto: Ton Kastermans Fotografie RundveeNieuws

Melkaanvoer Nederland stijgt 4,1% in februari

De Nederlandse melkaanvoer groeit in februari met 4,1% tot 1,11 miljoen ton melk ten opzichte van februari 2022. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor een vergelijkbare hoeveelheid melk die in februari wordt geleverd moeten we terug naar 2020. Toen leverden melkveebedrijven 1,14 miljoen ton melk, maar in dat jaar was februari een dag langer.

De groei naar de piek van dit voorjaar is ingezet. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid melk die wordt aangevoerd, komt uit op 39.676 ton. Dat is 1,5% hoger ten opzichte van januari dit jaar. De vetproductie stijgt in februari nog harder, met 5,9% tot 50.984 ton. Dat komt omdat het vetpercentage dit jaar relatief hoog ligt. Het vetpercentage in februari komt uit op 4,59% ten opzichte van het gemiddelde vetgehalte van 4,51% in februari 2022.

Minder gecondenseerde melk

Van gecondenseerde melk daalt de hoeveelheid die is geproduceerd in januari met bijna 19% tot ruim 29.000 ton in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Nederlandse productie van consumptiemelkproducten daalt met 5% tot bijna 77.000 ton. Ook van boter wordt minder gemaakt. Deze hoeveelheid daalt met ruim 4% tot 11.379 ton product.

In absolute hoeveelheden is vollemelkpoeder maar een klein product, maar de productiedaling was fors met ruim 10% tot 6.400 ton. Van mageremelkpoeder kwam juist meer uit de droogtorens. Deze hoeveelheid steeg met 16,5% tot bijna 8.000 ton. In absolute hoeveelheden is kaas een grote productgroep, waarvan in januari ruim 81.000 ton uit de kaasbakken komt. Dat is een stijging van 2,4% ten opzichte van januari 2022.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Melkaanvoer fors gestegen….betreft dit door Nederlandse veehouders aangevoerde rauwe melk? Of zorgen communicerende vaten dat de aanvoer op peil gehouden wordt met buitenlandse rauwe melk. Melkdruk geeft nu eenmaal prijsdruk…..
    Boerderij redactie, misschien een keer verder kijken dan alleen afgaan op aangeleverde data.

Beheer
WP Admin