<em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeNieuws

Melk- en vooral vetaanvoer daalt flink in april

De melkaanvoer in Nederland is in april met 1,7% gedaald ten opzichte van maart. De vetaanvoer is zelfs met 3,5% gedaald. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De fors lagere vetproductie en -aanvoer lijken een direct gevolg van het feit dat het melkvee dit jaar eerder is overgeschakeld op een weiderantsoen, wat lagere productie en dito gehalten in de melk geeft.

Ten opzichte van vorig jaar zit de melkaanvoer overigens nog steeds in de lift. In april dit jaar werd nog altijd meer dan 1,2 miljard kilo melk aangevoerd, tegen precies 1,1 miljard kilo in april 2015. De aanvoer lag 9,7% hoger. De vetproductie lag 11,9% hoger dan in april 2015.

Uitzonderlijk hoge vetproductie

Omdat in maart 2016 echter een uitzonderlijk hoge vetproductie werd genoteerd, is er in april toch een forse daling te noteren ten opzichte van de voorgaande maand. Vorig jaar werd in de eerste 4 maanden van het jaar 4,167 miljard kilo melk aangevoerd, dit jaar tot en met april 4,835 miljard kilo. De vetproductie bedroeg in de eerste 4 maanden van vorig jaar bijna 187.000 ton, dit jaar in dezelfde periode ruim 218.000 ton.

Beheer
WP Admin