Bij Gosschalk ontstond een acuut liquiditeitsprobleem. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Meerderheidsbelang VanDrie in Gosschalk van de baan

De VanDrie Group krijgt geen meerderheidsbelang in Gosschalk. De intentieverklaring daartoe, die op 30 januari dit jaar bekend werd gemaakt, is door Gosschalk ontbonden.

Dit artikel is aangevuld met nieuwe informatie.

VanDrie wil voorafgaand aan de goedkeuring door de mededingingsautoriteit en afronding van het overnameonderzoek geen extra financiële middelen verstrekken. Deze vraag kwam op tafel nadat er bij Gosschalk een acuut liquiditeitsprobleem ontstond als gevolg van het faillissement van een Deense afnemer. Dat VanDrie nu geen extra financiële middelen wil verstrekken, is voor Gosschalk reden om de intentieverklaring op te zeggen. Deze stap biedt mogelijk ruimte voor andere partijen om in te stappen.

Eerder wel synergievoordelen en mogelijkheden

Marijke Everts, directeur corporate affairs bij de VanDrie Group, licht toe dat het om een zakelijk afweging gaat. Bij ondertekening van de intentieverklaring had ze nog geen zicht op de problemen bij de Deense afnemer. Aan het al voor de overname financieel bijspringen, kleven volgens Everts te veel risico’s. Daarbij zouden er ook mededinging technisch problemen kunnen ontstaan.

Beide bedrijven zagen vooraf nog kansrijke synergievoordelen en mogelijkheden om gezamenlijk de benodigde ontwikkeling bij Gosschalk vorm te geven. Zo gaf Everts recent in gesprek met Boerderij onder meer aan kansen te zien voor nieuwe ketenconcepten in rund- en varkensvlees. De kalfsvleesintegratie geeft aan de ontwikkelingen te betreuren en desalniettemin met waardering terug te kijken op de persoonlijke samenwerking met vertegenwoordigers van Gosschalk gedurende dit traject.

Gosschalk onderhandelt met nieuwe partij

Diezelfde waardering over de manier van samenwerken spreekt ook Gosschalk in een persbericht uit over VanDrie. De slachterij uit Epe betreurt het dat daarbij geen extra financiële steun door VanDrie mogelijk was. Het betekent echter niet het einde voor de slachterij in Epe.

Gosschalk zegt in vergevorderd stadium van onderhandeling te zijn met een nieuwe partij. Deze partij zou wel bereid zijn de benodigde financiering te verstrekken om het acute liquiditeitsprobleem op te lossen. Welke partij dit is en of ook deze partij uit de slachterijwereld komt, wil Gosschalk in dit stadium van de onderhandelingen niet prijsgeven.

Lees meer over Gosschalk

Beheer
WP Admin