AlgemeenNieuws

Meer overtredingen biologische sector

Zeist – Biologische ondernemers zijn het afgelopen halfjaar ruim 2.300 keer op de vingers getikt door stichting Skal.

De toezichthouder vond 339 “ernstige afwijkingen” waarbij in 26 gevallen de boer, handelaar of verwerker zijn biologische keurmerk verloor. Het aantal overtredingen ligt hoger, wat de sector wijt aan de snelle groei van de sector en het grotere aantal inspecties.

Het betreft het hoogste aantal overtreders ooit, maar ook werd nimmer zo vaak gecontroleerd. Het aantal fatale en ernstige overtredingen was vergelijkbaar met vorig jaar, maar het aantal lichte overtredingen lag met 1.975 wel veel hoger. In heel 2013 werden 2.480 overtredingen gemeld. Van de 1.975 betrof het in 780 gevallen boeren. Brancheorganisatie Bionext zegt dat vooral het aantal biologische verwerkers groeit en deze soms verkeerde coderingen gebruiken.

Onder de ernstige overtredingen waren 122 herhaalde lichte afwijkingen, zoals het ontbreken van een risico-analyse voor biologische productie. Dit tast de biologische status van het geproduceerde product niet direct aan. Onder de “fatale” gevallen waarbij het bio-certificaat is ingetrokken was één bereider, een Utrechtse slager, en een importeur van biologische aardappelen, groente en fruit die niet beschikte over bewijs dat zijn producten biologisch zijn.

In de primaire sector stelt Skal dit jaar hogere eisen aan de bedrijfsadministratie. Bionext stelt dat boeren en tuinders moeten wennen aan bijvoorbeeld het bewaren van alle pakbonnen van toeleveranciers. In acht van de 26 gevallen waarbij het certificaat is ingetrokken, bood de betreffende boer het vee geen goede buitenruimte aan. Drie percelen werden afgekeurd voor certificering omdat niet-toegestane gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt.

Bionext onderstreept dat de cijfers van Skal niks zeggen over de kwaliteit van biologische producten die in het schap liggen. De organisatie vindt het goed dat er streng gecontroleerd wordt. Het leidt wellicht nu tot cijfers die door sommige kranten “tendentieus” worden uitgelegd, aldus een woordvoerder, maar voor de langere termijn leidt het tot meer vertrouwen in de sector.

Beheer
WP Admin