Partner
Niels Wassenaar bij het voerhek. – Foto's: Bonda RundveePartner

Meer melk en eiwit met kleine aanpassing rantsoen

Een goed rantsoen kan altijd beter – dat was de gedachte toen Niels Wassenaar uit Leusden (U.) zijn adviseur vroeg samen eens heel kritisch te kijken naar de samenstelling. Dat was in de nazomer van 2023. Energi+ werd uitgekozen om een verbeterstap te maken. Dat had succes.

Het belangrijkste voor het bedrijf van de familie Wassenaar is werkplezier. “Daar zit alles in”, aldus Niels. Dat is mede een reden dat er gestreefd wordt naar robuuste koeien en er met Procross wordt gewerkt. “In onze omgeving past een robuuste koe, maar ook mij past dat het beste”, vervolgt hij. “Ik zie graag een zelfredzame koe, die veel uit gras en mais kan halen.”

Beter gemengd door plak en smaak

Ongeveer vijf jaar geleden, na een periode met een lage weerstand van de koeien en onvoldoende productie, werd gekozen voor bierbostel. Dit gaf een positief effect. Afgelopen nazomer vond Niels de tijd weer rijp om kritisch naar het rantsoen te kijken. ”In overleg met de voeradviseur is toen de overstap gemaakt van bierbostel naar Energi+. Met Energi+ konden we nog wat verder naar beneden in krachtvoergift, dus dat was gunstig”, legt hij uit.

“Wat verder opviel is dat het nieuwe rantsoen met Energi+ in plaats van bierbostel een verhoging bracht van zowel de kilo’s melk als het eiwitpercentage.” Een pluspunt van de Energi+ noemt Niels de verbetering van de smaak en plak in het rantsoen. “Het blijft beter gemengd”, aldus de veehouder.

Niels en Nick Wassenaar.
Niels en Nick Wassenaar.

Deze aanpassing verlaagde de kostprijs, verhoogde de plak, smaak en productie en droeg op deze manier positief bij aan het werkplezier.

Zoon Nick, student HAS Dronten, levert ter illustratie het huidige rantsoen aan:

  • Gras 23 kg
  • Mais 13 kg
  • Energi+ 5 kg
  • Soja-raap 1 kg
    2 soorten krachtvoer in de melkstal, met 22 kg krachtvoer per 100 kg melk.
Niels Wassenaar bij de Energi+.
Niels Wassenaar bij de Energi+.

Ervaringen met Bonda

Niels is ook erg tevreden over de chauffeurs van Bonda; “Die mannen doen het buitengewoon super, ik ben zeer tevreden over de afleveringen jaarrond. En oh ja, ook het bestellen en nakomen van afspraken is goed, we zitten nooit zonder terwijl er maar plek is voor één slurf, gewoon prima”.

Meer weten over de Energi+ of advies op maat voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met jouw Bonda-adviseur

Beheer
WP Admin