AlgemeenNieuws

‘Meer besef nodig bij belang landbouwverkeer’

Harderwijk – Het belang van het landbouwverkeer moet veel hoger op de politieke agenda komen, vindt Cumela. Dat is een van de redenen dat de brancheorganisatie morgen een symposium onder de cryptische titel ‘Weg met landbouwverkeer!’ in het Bouw & Infra Park in Harderwijk organiseert.

Volgens Cumela-directeur Jan Maris wordt te weinig onderkend dat het landbouwverkeer een onmisbare schakel is in een economisch belangrijke sector. “De landbouw is een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse export, we kunnen niet zonder. Het gaat om 74 miljard euro, 17 procent van de totale export. Daar gaan we vaak aan voorbij, net als aan de werkgelegenheid.”

Op het symposium hoopt Maris wegbeheerders, ambtenaren en politici meer besef bij te brengen van dat belang van het landbouwverkeer voor de Nederlandse economie.

Over zaken als verkeersveiligheid en snelheidsverschillen tussen verschillende verkeersdeelnemers wil hij in gesprek met symposiumbezoekers. “Natuurlijk is een trekker in potentie een gevaar op de weg, maar dat is een auto en een vrachtwagen ook. Dat is de realiteit.”

Heel tevreden is Jan Maris met het voorstel van het CDA om de snelheid van trekkers te verhogen naar 40 kilometer. “We moeten naar een Europese volwassen snelheid gaan en dat is 40 kilometer per uur. Sneller hoeft trouwens van ons niet, 40 kilometer is voldoende voor de afstanden die afgelegd moeten worden, bovendien moeten we ook de verkeersveiligheid in het oog houden.

Ook in de voorwaarde van het CDA-voorstel dit alleen te laten gelden voor wegen met afgescheiden fietspaden kan Maris zich wel vinden. “Daar valt wat voor te zeggen. We moeten voorkomen dat trekkers en fietsers op dezelfde weg kunnen rijden. Het zijn ongelijke grootheden. Een fietser laat je ook niet op provinciale wegen rijden.”

Beheer
WP Admin