Marokko en EU in clinch over landbouwhandel AlgemeenNieuws

Marokko en EU in clinch over landbouwhandel

Marokkaanse leveringen van groente en fruit aan Albert Heijn lopen gewoon door, ondanks het feit dat een landbouwakkoord tussen de EU en Marokko is opgeschort.

Dat meldt Groente en Fruit. Het Europees gerechtshof heeft het akkoord afgekeurd. Volgens het Gerechtshof moet de Westelijke Sahara buiten het akkoord blijven.

Westelijke Sahara

Meerdere partijen hebben een claim neergelegd op het grote gebied van bijna 270.000 vierkante kilometer. Het gebied is grotendeels woestijn en telt slechts een half miljoen inwoners. Er zitten echter fosfaatreserves en mogelijk oliereserves. Marokko zwaait sinds 1975 de scepter over de Westelijke Sahara.

Al in 2012 diende het Polisario Front een klacht in tegen het landbouwakkoord tussen de EU en Marokko. De organisatie streeft onafhankelijkheid na voor de Westelijke Sahara. Door het handelsakkoord kunnen landbouwproducten zoals tomaten binnen importquota heffingsvrij van Marokko naar de EU. In 2015 exporteerde Marokko voor ruim €4 miljard aan landbouwproducten. Meer dan 80% van de export van landbouwproducten ging naar de EU.

Beheer
WP Admin