Marel produceert onder meer machines voor kippenslachterijen. - Foto: Marel -Nieuws

Marel ontvangt overnamevoorstel van John Bean Technologies

Het Amerikaanse John Bean Technologies (JBT) wil Marel overnemen. Dat heeft de in Amsterdam genoteerde IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines vrijdag 24 november bekendgemaakt. Marel heeft een ongevraagd en niet-bindend overnamevoorstel.

Het aandeel Marel wordt onder het voorstel gewaardeerd op € 3,15 . Een eventuele overname zal daarbij voor 25% in contanten worden betaald en voor 75% in de vorm van aandelen JBT. Aandeelhouders van Marel zouden na de potentiële transactie ongeveer 36% van de aandelen JBT bezitten. Het in Chicago gevestigde JBT levert technologische oplossingen voor de voedings- en drankensector.

Actief in Nederland

Een eventueel bod van JBT hangt nog wel af van het boekenonderzoek, goedkeuring van de toezichthouders en goedkeuring door de aandeelhouders van JBT. Marel gaf ook al aan dat het niet zeker is dat het voorstel tot een daadwerkelijk bod op het bedrijf zal leiden. Wel verklaarde het bedrijf dat grootaandeelhouder Eyrir Invest, die bijna een kwart van de aandelen bezit, een mogelijk officieel bod zal aanvaarden. Het aandeel Marel steeg op de Amsterdamse beurs ruim 27% tot € 2,88 .

Marel is met zo’n 8.000 medewerkers actief in meer dan dertig landen. Ongeveer een derde van het personeel werkt in Nederland, bij vestigingen in Boxmeer, Lichtenvoorde en Dongen. Het bedrijf kocht in 2008 het onderdeel van Stork in Boxmeer dat kippenslachtmachines maakt. In 2016 werd vleesverwerker MPS uit Lichtenvoorde overgenomen. Marel ging in 2019 voor een introductieprijs van € 3,70 per aandeel naar de Amsterdamse beurs en is sinds 1992 al genoteerd aan de beurs van Reykjavik.

Beheer
WP Admin