AlgemeenNieuws

LTO niet helemaal blij met anti-TTIP-brief

Den Haag – LTO Nederland deelt de zorg die blijkt uit een anti-TTIP-brief die een serie boerenorganisaties deze week verstuurden naar de Tweede Kamer, maar LTO schaart zich niet achter de oproep onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS te stoppen.

Volgens voorzitter Albert Jan Maat hebben handelsakkoorden de Nederlandse land- en tuinbouw in het verleden altijd geholpen.

LTO verdeeld

De brief werd ondertekend door agrarische vakbonden NVV, NMV, DDB en NAV maar ook LTO-vakgroepen varkenshouderij en pluimveehouderij. Andere LTO-vakgroepen ondertekenden de brief niet. Belangrijke initiatiefnemer van het gezamenlijk optrekken van de boerenorganisaties is Guus Geurts, de man achter de stichting Platform Aarde Boer Consument, die zich onder meer richt tegen intensieve veehouderij.

‘Zorgen delen we, maar TTIP biedt ook mogelijkheden’

“Ik zou ervoor waken op te trekken achter deze man en stichting”, aldus Maat. “Dat heb ik intern ook gezegd. Maar de zorg die leeft bij de intensieve sectoren delen we. We moeten als EU de markten voor Amerikaans vlees niet openen als ze niet aan vergelijkbare standaarden moeten voldoen. TTIP is overigens ook juist een mogelijkheid om samen met de VS voor de hele wereld gezaghebbende standaarden te zetten.”

LTO positief kritisch tegenover TTIP

LTO Nederland staat volgens Maat daarom ‘positief kritisch’ tegenover TTIP. “Nederland is een handelsland en de Nederlandse land- en tuinbouw is erg concurrerend. Er zijn altijd risico’s, maar we hoeven niet bij voorbaat er vanuit te gaan dat het verdrag voor ons slecht uitpakt. Ik zeg daarom tegen de Europese Commissie: onderhandel serieus. Daarnaast zijn we voortdurend in gesprek ook met de Amerikaanse ambassade over hoe LTO in deze discussie staat en wat onze zorgpunten zijn.”

Beheer
WP Admin