VarkensAchtergrond

LTO blijft achter Biogreen staan ondanks tegenslag

LTO blijft geloven in Biogreen.

Dat laat de organisatie weten in een reactie op het faillissement van het mestverwerkings- en vergistingsbedrijf Biogreen. “Het opzetten en rendabel krijgen van een vergistingsinstallatie blijft heel lastig”, geeft LTO toe. “Als we tien jaar verder waren geweest was het ze waarschijnlijk wel gelukt”, zegt Henk Brink, portefeuillehouder duurzame energie van LTO Noord. “Het is heel jammer dat ze failliet zijn gegaan.”

Het laat volgens Brink zien dat het nog niet mogelijk is om zonder subsidie een vergister te laten draaien. “Wij geloven in het concept, maar hopen dat onder een nieuwe regering er subsidies blijven om dit soort projecten op te zetten. Zonder subsidies wordt het heel lastig.”

Brink zegt dit niet ten nadele van windenergie en andere vormen van duurzame energie. Het is meer dat hij vindt dat vergisting een goede manier is om het CO2-overschot tegen te gaan en meteen een gedeelte van de mest weg te werken. “Biogreen was een heel goed concept en het leek ook heel goed te functioneren”, zegt Brink. “In het begin kende ze wel problemen met de vergister, maar daarna leek het allemaal goed te gaan.”

De portefeuillehouder duurzame energie heeft de technieken dan ook de afgelopen jaren met sprongen vooruit zien gaan. “Het is goed dat Henk Nijman van Bieleveld verder gaat met Biogreen. Ik denk dat met iets meer tijd de mestverwerkingsinstallatie heel goed gaat functioneren en dan rendabel wordt.”

Beheer
WP Admin