Foto: ANP AlgemeenNieuws

LTO Bedrijven en NLgroen slaan handen ineen

LTO Bedrijven en Waltmans hebben de handelsplatformen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren samengevoegd tot NLgroen bv. Ruim 2.000 producenten van zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa verwaarden sinds 1 januari 2021 via NLgroen hun groencertificaten. Dat meldt LTO Bedrijven.

Ruim 70% van de via NLgroen verhandelde certificaten wordt geleverd door Nederlandse boeren en tuinders. Zij investeren steeds meer in zonnepanelen, windturbines en mestvergisters. Producenten van elektriciteit kunnen hun productie-installatie bij CertiQ registreren voor de uitgifte van Garanties van Oorsprong (GvO‘s).

Netwerk verbreden

NLgroen onderhandelt met zowel eindklanten als energieleveranciers, handelaren en energieadviseurs. De samenwerking met LTO Bedrijven moet het netwerk van NLgroen verbreden. De agrarische sector is op dit moment de grootste leverancier van Nederlandse duurzame energie.

Energietransitie

NLgroen realiseert een vergoeding voor de opwekkers van duurzame energie en ondersteunt de eindafnemers bij het verduurzamen van hun energieverbruik. LTO Bedrijven en Waltmans investeren in deze activiteiten om het vermarkten van de groencertificaten en de energietransitie voor Nederlandse ondernemers makkelijker te maken. Beide partijen nemen een belang van 50% in NLgroen.