Beoordeling van het stalklimaat door de NVWA VarkensNieuws

Limiet voor gasconcentraties in varkensstallen

Na aanhoudende druk van Varkens in Nood komt er waarschijnlijk een wettelijk maximum voor de concentratie van ammoniak en kooldioxide in stallen.

Den Haag – Demissionair minister Carola Schouten van landbouw is het eens met Varkens in Nood (ViN) dat het huidige NVWA-protocol om het stalklimaat bij varkens te beoordelen, niet voldoet. De Inspecteur-generaal van de NVWA heeft de minister geadviseerd om in ieder geval voor schadelijke gassen maximale normen op te nemen in de wet. Dit betreft ammoniak en kooldioxide.

De minister neemt dit advies over en heeft als uitgangspunt om dit wettelijk vast te leggen, schrijft ze aan de Tweede Kamer en ViN. Voor het vaststellen van normen worden eerst onder meer ViN en de varkenssector geraadpleegd.

Nieuw protocol

De NVWA heeft de inspecties van het stalklimaat afgelopen jaren uitggevoerd op basis van het huidige protocol. Dit gaat dus op de schop. Zowel de minister als de NVWA reageren ontkennend op aantijgingen van ViN dat de NVWA het belang van goed toezicht op het stalklimaat bij varkens niet serieus neemt of zich daar onvoldoende voor inzet.

Het thema stalklimaat is al langer speerpunt bij ViN. De actiegroep vroeg al vaker controlerapporten op via een WOB-verzoek om hun gelijk aan te tonen. ViN lijkt nu succes te hebben met deze acties omdat er vermoedelijk een limiet komt voor de maximum concentratie van schadelijke gassen in stallen.

Meer artikelen over varkensstallen lezen? Bekijk de themapagina hier.

Reacties

  1. Een moment cijfertje zegt totaal niets ! Ze kunnen gewoon kijken naar het bedrijf zelf en het antibiotica gebruik. Nee, we zijn zo slim dat we overal weer normen aan vast leggen zonder dat die normen wat zeggen. Er word gewoon weer een zogenaamd rapportje voor gemaakt en het kwaad is weer geschied. De boer zal sowieso goed voor zijn dieren moeten zorgen anders verdient hij al helemaal niets. Ik ben anders als ze dit doorzetten ook wel voorstander van dat alle ambtenaren ook normen krijgen voor presteren! Die kunnen wij als boeren ook wel verzinnen.

Beheer
WP Admin