LEI sluit tijdelijke grondprijsdaling niet uit AlgemeenNieuws

LEI sluit tijdelijke grondprijsdaling niet uit

Een tijdelijke prijsdaling van landbouwgrond is niet uit te sluiten.

Dit zei Petra Berkhout, onderzoeker van LEI Wageningen UR tijdens het congres Grondgebonden Ondernemen in Beesd, een initiatief van Boerderij in samenwerking met makelaarsvereniging NVM.

Onduidelijkheden in de grondgebonden sector

Dat de waarde van landbouwgrond een korte periode omlaag gaat heeft volgens Berkhout te maken met de vele onduidelijkheden in de grondgebonden sector. Ze bedoelt hiermee onder andere de discussie over de fosfaatrechten in de melkveehouderij. Maar ook geopolitieke ontwikkelingen hebben effect, zoals de Russische boycot en politieke beslissingen na de aanslag in Parijs, afgelopen weekend.

Grondprijzen gaan stijgen

Berkhout: “De schaalvergroting in de landbouwsector gaat door. Op lange termijn is de prijsontwikkeling van landbouwproducten positief. De tendens is dat de grondprijs gaat stijgen, maar ik sluit een tijdelijke prijsdaling niet uit. De daling duurt hoogstens twee, drie kwartalen.”

De onduidelijkheid in de grondgebonden sector is volgens Berkhout momenteel de bepalende factor op de grondmarkt. “Er zijn daardoor ook boeren die nu op hun grond blijven zitten”, aldus Berkhout.

Beheer
WP Admin