Cao Zuivel 2023 kwam er niet zonder slag of stoot. Zo waren er vijf stakingen bij FrieslandCampina-vestigingen. - Foto: ANP RundveeNieuws

Leden FNV en CNV akkoord met nieuwe cao Zuivel 2023

De leden van FNV en CNV gaan in grote meerderheid akkoord met de gemaakte afspraken voor de nieuwe cao Zuivel 2023.

Dat laten beide vakbonden weten. Van de leden die hebben gestemd was bij FNV 77% voor. Bij CNV ging het om 84% van de leden. Dit betekent volgens de FNV dat de lonen in de zuivel, over een periode van 15 maanden, met bijna 12% omhoog gaan voor de bijna 12.000 mensen die onder deze nieuwe cao Zuivel 2023 vallen. Naast een loonsverhoging komt er ook een regeling voor vervroegde uittreding en een betere regeling voor bereikbaarheidsdienst. De cao Zuivel heeft een looptijd van 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2024.

Akkoord cao Zuivel 2023 kwam niet zonder slag of stoot

Het akkoord kwam er niet zonder slag of stoot. Zo waren er vijf stakingen bij FrieslandCampina-vestigingen in Marum, Noordwijk, Steenderen, Borculo en Meppel. Beide vakbonden geven aan ervan overtuigd te zijn dat de stakingen hebben bijgedragen aan het resultaat en de positie van de vakbonden aan de onderhandelingstafel. De vakbonden en de werkgevers, vertegenwoordigd in de NZO, kwamen op 16 mei tot overeenstemming. Vervolgens legden ze het akkoord met een positief stemadvies voor aan de leden. Die kregen vervolgens tot eind mei de kans om zich over het resultaat uit te spreken.

Cao particulier kaaspakhuisbedrijf

Ook de cao particulier kaaspakhuisbedrijf is inmiddels zowel door leden van FNV als CNV goedgekeurd. Deze cao geldt voor werknemers bij bedrijven die zich bezighouden met inkopen, verkopen, opslaan en verpakken van kaas en kaasproducten. Ook in deze sector werd afgelopen maand gestaakt. Brancheorganisatie Gemzu verhoogde het loonbod van de werkgevers, tijdens een tweede ronde van stakingen bij Bouter Cheese in Culemborg, van 7 naar 9%. Deze cao loopt van 1 januari 2023 tot 1 januari 2024.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin