Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Lagere weekexport uien, maar: minder te verkopen

De weekexport uien zakt in week 33, de week van 13 augustus, naar 15.404 ton.

De week ervoor ging er ruim 21.000 de grens over, de week daardoor iets meer dan 18.000 ton.

De grootste afnemer in week 33 is Ivoorkust, gevolgd door Mauritanië en Guinee. Allemaal West-Afrikaanse landen. Dan komt Groot-Brittannië en daarna Senegal. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis. Waarschijnlijk pakt de uiteindelijke uitvoer van week 33 wat hoger uit.

De totale uitvoer van dit seizoen ligt met 115.141 ton ruim onder het niveau van vorig seizoen (132.000 ton), maar boven dat van het seizoen daarvoor (110.000 ton). Wat hierbij moet worden meegerekend is de veel lagere opbrengstverwachting die Nederland dit jaar heeft. Er hoeft dus minder weg.

Ivoorkust grootste afnemer van uien

Senegal en Ivoorkust hebben enigszins stuivertje gewisseld als hoofdafnemer; Senegal koopt minder en Ivoorkust meer. Ivoorkust is met 23.600 ton dan ook de grootste afnemer tot nu toe dit seizoen. Senegal kocht door het sluiten van de grens – ter bescherming van de eigen teelt – 62% minder Nederlandse uien dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar eind augustus ging de grens weer open voor buitenlandse uien. Nederlandse exporteurs maken hier gretig gebruik van, dus de export naar Senegal gaat weer toenemen.

Beheer
WP Admin