RundveeOpinie

Kopzorgen om Lactalis en genomics (1)

Franse melkveehouder in gesprek met blogger Vera Wijnveen: ‘Wanneer ik het contract van mijn melkfabriek teken, hang ik het vrije ondernemerschap aan de wilgen.’

Boer zijn heeft alles te maken met passie, vind ik. Wanneer de passie verdwijnt, niet omdat je al 20 jaar tussen de koeien zit, maar door invloeden van buitenaf, zoals regels en gezeur, lijkt mij dat het moeilijk wordt. Zijn die lange dagen dan wel vol te houden? Waar doe je het nog voor? Is het nog wel leuk? Al pratend met een melkveehouder in Frankrijk, die anoniem wil blijven en die ik Asterix zal noemen, spelen deze dingen door mijn hoofd.

Geen dochtergroepen op de Space

Als eerste hadden we het over de fokkerij. Wat is het geval… Binnen niet al te lange tijd worden alleen nog proefstieren via genomics ingezet, die heel snel het veld moeten ruimen voor weer nieuwe proefstieren. Een naam krijgen ze niet, want waarom zou men… niemand kent de vader of de vader van de vader. Er wordt alleen een nummer toegekend, net als in de varkenshouderij. Wachtstieren zijn er niet meer en dochtergroepen behoren ook tot het verleden. DNA wordt verzameld via bedrijfsbezoek waarbij haren van de vaarzen worden meegenomen. Asterix: “Ik bezocht de Space 2011 waar geen dochtergroep te bekennen was! Hadden ze me twee jaar geleden gezegd dat er daar geen dochtergroep meer te zien zou zijn, zou ik dat niet geloofd hebben. De passie gaat uit de fokkerij en dat gaat in een heel hard tempo.”

Vrije markt

Daarna kwam het gesprek op het contract van Lactalis dat voor veel hoofdbrekens zorgt. Omdat het quotum in 2015 verdwijnt, is Frankrijk begonnen met het treffen van maatregelen om de productie te reguleren. De overheid wil niet dat de boer de markt bepaalt. Zodoende legde ze de private zuivelverwerkers de verplichting op in 2011 met een contract naar de boeren te komen. Coöperaties zijn vrijgesteld omdat het lidmaatschap als een contract mag worden gezien.

De regulering houdt in dat de melkfabriek bepaalt wat de boer gaat leveren. Logischerwijs zal dit maandelijks zo’n 8 procent van het oude quotum zijn. ’s Zomers extra leveren, nu nog aantrekkelijk omdat er sinds twee jaar een zomertoeslag is, behoort dan tot het verleden. Een bepaalde periode minder melk leveren, omdat dit om wat voor reden dan ook beter uitkomt, kan ook niet meer.

Impasse

Iedere fabriek komt dus met zijn eigen contract. Eind vorig jaar werd gemeld dat tussen Danone en Senoble en zijn melkveehouders al diverse contracten getekend zijn. Dat is niet het geval bij Lactalis, waarbij 14.500 melkveehouders zijn aangesloten. De onderhandelingen zitten in een impasse. Het grootste struikelblok zijn het erkennen en toelaten van producentenorganisaties. Lees ook het laatste nieuws van 5 maart. Wordt vervolgd.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin