Foto: Anne van der Woude PluimveeNieuws

Kipster-haantjes aan de slachthaak

De laatste Kipster-haantjes, broertjes van de hennen die sinds vorige week vrijdag rondlopen in de Kipster-stal in Oirlo, zijn dinsdag en woensdag geslacht.

Twee weken geleden was al een deel van de 24.000 Kipster-haantjes geslacht. De haantjes zijn gedurende ongeveer 17 weken opgegroeid in een opfokstal in België van broederij/opfokorganisatie Vepymo, die ook de hennetjes voor de Kipster-stal heeft opgefokt.

Wytze van der Meer met een haantje in de handen. Het vlees van de haantjes is iets stugger dan het vlees van uitgelegde kippen. Foto's: Anne van der Woude.

Wytze van der Meer met een haantje in de handen. Het vlees van de haantjes is iets stugger dan het vlees van uitgelegde kippen. Foto’s: Anne van der Woude.

Haantjes wogen 1,5 kilo

Pluimveeslachterij W. van der Meer & Zn. die de haantjes slachtte, slacht normaal uitgelegde kippen. De haantjes wegen weliswaar ongeveer net zo zwaar als uitgelegde kippen – zo’n 1,5 kilo – maar vereisen een wat andere manier van slachten. Doordat het vlees van de hanen wat stugger is dan van uitgelegde kippen, ondervindt de slachterij-apparatuur in de kippenkarkassen meer weerstand. Het slachten gaat daardoor wat minder snel. “Taai om te slachten, maar heerlijk van smaak”, zegt directeur Wytze van der Meer.

  • Medewerkers snijden delen van het karkas af.

    Medewerkers snijden delen van het karkas af.

  • Medewerkers aan de slachtlijn in Dronrijp (Fr.).

    Medewerkers aan de slachtlijn in Dronrijp (Fr.).

  • Er zijn 24.000 haantjes geslacht. Ze wogen gemiddeld 1,5 kilo.

    Er zijn 24.000 haantjes geslacht. Ze wogen gemiddeld 1,5 kilo.

Donkerder vlees

Het vlees van de haantjes, dat wat donkerder van kleur is dan het vlees van uitgelegde hennen, wordt door Kokreateur in Wolvega verwerkt tot haanburgers. Die worden exclusief verkocht door Lidl, die ook de eieren van de Kipster-hennen verkoopt.

Beheer
WP Admin