PluimveeOpinie

Kip van morgen uit de zorgen

Wat een eindeloos gezeur toch om die kip van morgen. Nu mengt Foodlog.nl, een opiniesite over voedsel, zich ook al in het gekrakeel.

Opiniesite Foodlog heeft de beruchte plofkipcampagneleider Sjoerd van de Wouw geprobeerd te interviewen. Huilende Sjoerd, de supers hebben ons voorgelogen en bedrogen, snottert hij. De kip van morgen is in zijn woordgebruik een flauwekulkip. Wat moet je daar nou op plakken, boontje komt om zijn loontje of koekje van eigen deeg? De organisatie die haar donateurs dankt aan consequent liegen en jokkenbrokken voelt nu de onverschilligheid van de supermarkten. Wij weten hoe het zit, Wakker Dier kennelijk nog niet. Kruideniers willen winstmaximalisatie en niets anders. Ze hebben geen geweten en godzijdank geen moreel gezag net zo min als Sjoerd, al voelt hij zich als de tweede man na God. Ongeveer zoals Mozes de wet ontving, zo heeft Sjoerd de routekaart naar de kip van morgen ontvangen. Vers vlees is een heel belangrijke trekker voor de supers, het zal ze worst zijn of er één, twee of honderd sterren op geplakt zijn of geen een. En aan ons toeleveranciers hebben ze helemaal maling.

Wakker Dier krijgt nog hulp van de Amsterdamse stadsdierenarts Marno Wolters, gespecialiseerd in exotische vogeltjes gehouden in veel te kleine grachtengordelkooitjes. Duidelijk geen pluimveearts met enig verstand van zaken. Mijn eigen pluimveearts huilt ook tranen met tuiten omdat zijn afzet van antibiotica met meer dan 50 procent is gedaald. Niet omdat WD dat heeft voorgeschreven, maar omdat we gezonde kippen houden.

Slechts 20 hectare voor 4.000 kippen

De redding voor de kip van morgen is toch nabij. Een wijze uit het oosten heeft zich gemeld. De biologisch-dynamische landbouw gaat de kip van morgen redden. Deze cultbeweging die erom bekend staat dat ze nauwe contacten onderhoud met het astrale en dat uit door koehoorns gevuld met twijfelachtige substanties bij volle maan en onder het uitspreken van bezweringen te begraven onder het kippenhok heeft bij monde van een knoestige, hardwerkende landbouwer uit Ane, de oplossing gevonden in de duokip, haantjes voor de slacht en hennetjes voor de leg. Slechts 20 hectare nodig voor 4.000 kippen, altijd een goede prijs voor uw product, tel uit uw winst.

Ik krijg zomaar een idee: we zullen ze helpen. Omdat meer dan 90 procent van onze bevolking wel graag de gangbare kip consumeert (volgens een gerenommeerd onderzoek), geven wij aan waar die verkocht wordt, antibioticavrij, geslacht na een weliswaar kort maar gezond en goed leven. In mijn woonplaats Hardenberg verkopen alle supermarkten gangbare kip in aanbieding en in grootverpakking. De Beter Leven-kip of Kip Bewust of Vlees Bewust-kip ligt er ook, voor €2-4 per kilo meer. De biologische soort kost €25 per kilo; het loopt storm.

Beheer
WP Admin