KemperLand mag door van Raad van State
Het biokippenbedrijf KemperLand bij Wehl, gemeente Doetinchem (Gld.), mag door. De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State besliste woensdag 5 april in twee hoger beroepen.
De hoger beroepen waren aangespannen door een omwonende en door pluimveeslachterij Esbro in Wehl tegen een uitspraak van de rechtbank Gelderland in maart 2021 over de verleende omgevingsvergunning aan KemperLand.
In beide zaken oordeelde de Raad van State de beroepsgronden ongegrond. De uitspraak betekent dat de aangevallen uitspraak van de rechtbank Gelderland overeind blijft. En dat de omgevingsvergunning van KemperLand nu onherroeplijk is. Directeur/eigenaar Herman Kemper reageerde blij op de uitspraak. “Lang was onzeker of ik mijn plannen mocht doorzetten. Gelukkig mogen we nu door.”
Vergunningverlening
KemperLand is de naam van het bedrijf dat vader Herman en zoon Joris Kemper in Wehl willen beginnen. Het is een biologisch vleeskippenbedrijf bestaande uit dertien ronde stallen van elk ongeveer 500 vierkante meter voor 4.800 kippen. De totale vergunning omvat 52.800 dieren.
De plannen voor KemperLand waren in 2015 ingediend. Omwonenden in een nabijgelegen woonwijk hadden de vergunningverlening aangevochten bij de rechtbank, evenals pluimveeslachterij Esbro. Tegen de uitspraak van de rechtbank waren de pluimveeslachterij en een omwonende afzonderlijk in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. De pluimveeslachterij, op 2,15 km van KemperLand, vreesde dat haar bedrijfsvoering wordt aangetast als bij het vleeskippenbedrijf vogelgriep wordt geconstateerd.
De Raad van State oordeelde dat de kans dat het vleeskippenbedrijf wordt getroffen door vogelgriep niet zo groot is. Dit vanwege de ligging zonder andere pluimveebedrijven in de directe omgeving en relatief weinig open water en dus minder wilde watervogels.
Omwonenden waren te laat
De omwonende in de woonwijk op bijna 1.400 meter van KemperLand, vreesde voor zijn gezondheid. Volgens de Raad van State is de afstand van de woning tot het bedrijf te groot voor gezondheidsrisico’s. De omwonende was sinds hij hoger beroep aantekende overleden, maar een erfgenaam zette de zaak door. Later sloten enkele andere omwonenden zich bij het hoger beroep aan, maar dat deden ze te laat. Daarom werd het medeberoepschrift niet ontvankelijk verklaard.
KemperLand was op basis van de afgegeven omgevingsvergunning in het najaar van 2021 begonnen met het grondwerk voor de eerste stal. Medio augustus kwamen daar de eerste biologische kuikens in. Zo’n 4.000, minder dan in de oorspronkelijke plannen. Momenteel worden de laatste werkzaamheden aan de tweede en de derde stal verricht.