AlgemeenNieuws

Kamp: snel paprika en kalfsvlees naar China

Den Haag – Nederland kan mogelijk snel eenvoudiger appels en peren exporteren naar India, Mexico en Vietnam, en paprika’s naar China. Ook worden afspraken verwacht over de kalfsvleesexport naar China.

Dat zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een schriftelijke toelichting op de begroting van zijn ministerie.

De onderhandelingen met deze landen over meer markttoegang bevinden zich volgens de VVD-politicus in een ‘afrondende fase’.

Kalfsvlees naar China

Kamp verwacht ook snel nadere afspraken met China te kunnen maken over exportvoorwaarden voor Nederlands kalfsvlees en vetten bekend worden gemaakt. Het Nederlandse VanDrie Group aast hier al even op. Ook onderhandelt Nederland met China onder andere over markttoegang voor varkensmagen, visserijproducten, runder- en varkenssperma. Met de Verenigde Staten wordt gesproken over kalfsvlees, rundvlees en zuivelproducten.

Extra inspanning

Volgens Kamp heeft Nederland zich na het verscherpen van importrestricties door Rusland extra ingespannen om nieuwe exportmarkten te vinden. Daarbij wordt samengewerkt met belangenorganisaties uit de sector. Hij somt enkele successen op. Zo zijn de Chinese en Braziliaanse grenzen voor de Nederlandse peer opengegaan terwijl Indonesië en Panama open zijn gegaan voor Nederlandse ui, en de VS weer Nederlandse eieren accepteert.

Beheer
WP Admin