De Kamer eist in 2025 duidelijkheid van het kabinet over grondgebonden veehouderij, inclusief blijvend grasland en regionale samenwerking. Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Kamer wil snel duidelijkheid over grondgebondenheid

Ruime meerderheid van de Kamer wil dat het kabinet in de eerste helft van 2025 met een concreet voorstel komt over de invulling van grondgebondenheid.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet in de eerste helft van 2025 met een voorstel komt hoe grondgebondenheid in de veehouderij concreet wordt ingevuld. In deze definitie moet het belang van blijvend grasland recht worden gedaan en rekening worden gehouden met gemengde bedrijven en regionale samenwerking tussen melkvee- en akkerbouwbedrijven. Een ruime meerderheid van GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, D66, CDA, SP, CU, Denk, PvdD en Volt stemde voor; PVV, BBB, FvD en SGP waren tegen.

Grondgebondenheid in nitraatrichtlijn

In het addendum op het 7e actieprogramma nitraatrichtlijn werd in 2022 opgenomen dat de melkveehouderij in 2032 grondgebonden moet zijn. Over de invulling hiervan is veel discussie. Na overleg voor het landbouwakkoord stelde toenmalig landbouwminister Piet Adema een graslandnorm voor van 0,35 hectare grasland per GVE (grootvee-eenheid), ofwel bijna drie koeien per hectare grasland. Landbouwminister Femke Wiersma wil eerst aanvullend onderzoek laten doen voordat ze een besluit neemt.

Ik verwacht duidelijke keuzes van kabinet

De Tweede Kamer wil echter sneller duidelijkheid. NSC-Kamerlid Harm Holman zegt dat grondgebondenheid essentieel is om kans te maken op een nieuwe derogatie. VVD’er Thom van Campen vindt het goed dat onderzoek wordt gedaan naar wat het betekent voor ruimtegebruik, emissies op het gebied van klimaat en ammoniak, en economisch voor ondernemers. “Ik verwacht daarbij ook echt van het kabinet dat het beleidskeuzes maakt.”

Ook CDA’er Eline Vedder wijst erop dat al twintig jaar onderzoek wordt gedaan op dit punt. “Het is wel een keer nodig dat we de sector duidelijkheid geven. Het is belangrijk dat de boeren die nu bereid zijn die stap te maken weten wat van hen wordt verwacht. We kunnen niet decennialang om die vreselijke olifant heen blijven draaien.”

BBB wil onderzoek grondgebondenheid afwachten

BBB’er Caroline van der Plas wil eerst verder onderzoek afwachten. Ze ziet grondgebondenheid als een keiharde gedwongen krimp van de melkveehouderij. SGP is ook tegen de haast met grondgebondenheid, omdat al zoveel op de sector afkomt. Minister Wiersma heeft toegezegd volgend jaar een besluit te nemen over grondgebondenheid.

Reacties

    1. Aan de uitspraken van Vedder en Holman te zien schat ik in dat hun boerenbedrijven al voldoen aan de eis van grondgebondenheid.