De teelt van veldbonen komt weer in zwang. Om de opbrengst hoog en stabiel te houden, is kennis en tijdige actie in het veld nodig. - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Jonge melkveehouders leren over teelt veldbonen in EiwitChallenge

Jonge melkveehouders gaan hun kennis over de teelt van veldbonen opkrikken via de wedstrijd EiwitChallenge.

Vorige week startte zaaizadenbedrijf Limagrain, samen met het NAJK de EiwitChallenge. In de wedstrijd nemen zeventien jonge melkveehouders en akkerbouwers, aangesloten bij het NAJK, het tegen elkaar op. Toch is winnen van een wedstrijd niet het hogere doel. De meeste jongelui zitten er om de teelt van veldbonen in de bedrijfsvoering in te passen. Vooral omdat ze op zoek zijn naar meer eiwit van eigen land, lagere aankoopkosten van voer, en de teelt past ook nog eens mooi in het GLB.

Lees ook: Fors besparen op krachtvoer met voederbieten en veldbonen

De teelt van veldbonen kende tot de jaren negentig nog een areaal van zo’n 25.000 hectare. Nadat de subsidie op deze teelt verdween, ging ook de teelt nagenoeg geheel verloren, vooral omdat de benodigde opbrengsten voor een rendabele teelt niet werden gehaald.

Veldbonen weer in beeld

Sinds een jaar of acht komt de teelt weer meer in beeld. Afgelopen jaar werd er rond 2.500 hectare verbouwd. Limagrain verwacht dat dit areaal in 2023 toeneemt tot circa 3.000 hectare en tegen 2030 verdriedubbeld zal zijn.

De opbrengsten in de praktijk wisselen nog behoorlijk. Zo levert een teelt van winterveldbonen tussen 4 en 8 ton bonen op. Voor zomerveldbonen ligt dat tussen 3,5 en 7,5 ton.

EiwitChallenge betrekt jongeren bij teelt veldbonen

Door de lange afwezigheid van de teelt is ook veel kennis weggezakt. De EiwitChallenge zorgt ervoor dat de jongelui actief worden betrokken bij de gehele teelt. Vanaf samenstellen van het bouwplan, naar grondbewerking en bemesting, voorkomen van ziekten en plagen tot oogst en opslag.

Om tot een maximale opbrengst te komen, moet er vooral op grondbewerking en zuurtegraad worden gelet. Tijdens de teelt moeten onder andere zwartebonenluis en bladrandkever worden bestreden en zijn preventieve bespuitingen tegen chocoladevlekkenziekte nodig.

Teeltspecialist

Om een en ander in goede banen te leiden, krijgen de telers drie keer bezoek van een teeltspecialist. Daarnaast zijn deze begeleiders ook tussendoor bereikbaar voor raad en daad.

Limagrain hoopt dat de animo voor de callenge verder zal toenemen. Bij voldoende animo zal de challenge een tweejaarlijks karakter krijgen, net als de MaisChallenge die al twaalf jaar loopt. Deze twee wedstrijden kunnen elkaar dan jaarlijks afwisselen.

Reacties

  1. Wij telen al jaren veldbonen maar meer dan 5-6 t is moeilijk. Als de bloemen komen is dat mooi en je hoopt op veel etages maar het kan zomaar ineens afgelopen zijn met het vormen van nieuwe etages. Waar dat aan ligt is moeilijk te begrijpen. Nu hoorde ik laatst van een technicien dat veldbonen doorgaan met die etages net na het spuiten van een verkorter. Is dat waar? Dan zou je beter 2x de helft kunnen spuiten dan 1x de volle hoeveelheid. Wat denken jullie specialisten hierover?

Beheer
WP Admin