Kalveren bij de koe op een weideperceel in de provincie Friesland. Afbeelding ter illustratie. Foto: Mark Pasveer AlgemeenCommentaar

‘Je kop boven het maaiveld uitsteken’

Als fervent Boer Zoekt Vrouw-kijker schrok ik op van het persbericht van Wakker Dier: drie melkveehouders die aan het programma deelnemen zouden mogelijk de wet overtreden door hun kalveren te isoleren.

Huh, heb ik iets geks over het hoofd gezien tijdens het kijken van het programma? Het bericht triggerde me. Een kort, eenzijdig bericht met weinig diepgang, waarbij ‘de melkveehouders mogelijk de wet overtreden’. Die arme boeren, alsof op tv op zoek gaan naar de liefde en je bedrijf openstellen voor alle Boer Zoekt Vrouw-kijkende Nederlanders én de bijbehorende media-aandacht nog niet genoeg is.

Echt serieus nemen?

Moet ik dit bericht serieus nemen? Toch ga je twijfelen: voor de zekerheid heb ik nog wat afleveringen terug gekeken. Waarschijnlijk gaat het in dit geval over enkele beelden die getoond worden van de kalverhokken. Volgens mij worden deze hokken alleen de eerste dagen na de geboorte gebruikt om de kalveren individueel in de gaten te houden. Een tijdelijke huisvesting, want als de kalveren goed opstarten, kunnen ze de groep in. Bij veel melkveehouders worden kalveren de eerste weken individueel gehuisvest om zo zorg te dragen voor een goede start van het kalf. Volgens de wet is dit de eerste acht weken toegestaan onder bepaalde voorwaarden.

Maar als er zo’n bericht naar buiten komt, sta je al 1-0 achter. Emotie werkt. Het verhaal is in de hoofden al gemaakt. De meeste mensen zullen de uitzendingen namelijk niet terugkijken en voor waarheid aannemen dat de leefomstandigheden van de kalfjes bij deze melkveehouders slecht zijn en totaal anders dan op andere plekken. Wakker Dier probeert op deze manier een debat aan te jagen over dierenwelzijn. Dat kan, maar wel met feitelijke nuances en aandacht voor de personen.

Mediatraining voor jonge boeren

Volgende maand mag ik weer een mediatraining geven voor jonge boeren. Want wat zeg je nou wel of juist niet voor de camera? Of wat laat je wel of niet opschrijven door een journalist? Wat laat je zien van je bedrijf? En welke woorden kun je wel of niet gebruiken? We kennen namelijk behoorlijk wat vaktechnische termen die vaak uitleg nodig hebben.

Boeren in de media, vaak bang voor de reacties

Het valt me op dat veel boeren het verhaal liever niet willen vertellen. Bang voor de reacties. Wat zullen anderen wel niet denken? Waarom moet ik dat doen? En: een ander kan dat toch veel beter? Maar wat nou als die ander ook niet wil? En misschien heb je eigenlijk wel een heel goed verhaal. Want niemand anders dan jij weet waarom je je bedrijf op een bepaalde manier runt. En ik geloof er heilig in dat je dit doet met de allerbeste intenties.

Op pad zie ik vaak heel mooie bedrijven die het goed voor elkaar hebben, maar liever niet naar buiten treden. Ik snap het wel dat je niet je kop boven het maaiveld wil uitsteken. Maar als we het niet doen, komt de burger steeds verder van de ‘werkelijkheid’ af te staan. Negatieve aandacht in media blijft, als ze die niet op deze manier zoeken dan wel op een andere. Laten we samen het mooie verhaal van de agrarische sector vertellen.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. Clara G
    23 mei 2025

    Ja, volgens de wet is het individueel huisvesten van kalveren de eerste acht weken toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Het gaat om welzijnseisen voor jonge dieren die direct van hun moeder zijn gescheiden. Op tv is te zien dat aan de voorwaarde elkaar kunnen zien en aanraken, niet wordt voldaan. Zo simpel is het.

  2. anoniem
    23 mei 2025

    Blijf vertellen waarom we het doen zoals we het doen. De meeste volgelingen van WD en andere anti dierhouderijclubs zijn gewoon onwetend en nemen alles wat deze clubs zeggen voor waar aan. Hebben al vaak gezien dat deze mensen na uitleg omdraaien als een blad aan een boom.

  3. G. G
    22 mei 2025

    Een ziek land is Nederland geworden .
    Hier krijgen we ooit de rekening voor gepresenteerd.
    Te zot voor woorden dat mensen die gewoon hard werken om rond te komen zich overal voor moeten verontschuldigingen.