Foto: AFP AlgemeenNieuws

JBS blijft in familiehanden

’s Werelds grootste vleesconcern blijft bestuurd worden door de familie Batista.

Eerder werden de topmannen van het Braziliaanse JBS, de broers Wesley en Joesley Batista, gevangengenomen. De onderneming heeft nu de 84-jarige vader José Batista Sobrinho, aangesteld. De aanstelling van Zé Mineiro, zoals hij genoemd wordt, moet het door schandalen geplaagde bedrijf stabiliteit brengen.

JBS tien keer zo groot als Vion

De oude Batista is aangesteld tot mei 2019 en zal geadviseerd worden door drie topmanagers. De oude Batista is oprichter van de onderneming, die daarom zijn initialen draagt. JBS tekende vorig jaar voor een omzet van 170 miljard real, wat bij de huidige wisselkoers neerkomt op € 45 miljard. Daarmee is de onderneming, die alle soorten vlees maakt, ongeveer tien keer zo groot als Vion, dat zich beperkt tot rundvlees en varkensvlees.

De arrestatie van Joesley Batista op 11 september. Foto: AFP

De arrestatie van Joesley Batista op 11 september. Foto: AFP

Concurrent in Azië

Het bedrijf is voor Nederlandse exporteurs een concurrent in met name Azië, Rusland en wat kip en rundvlees betreft de Golfstaten. De aanstelling van de oude Batista betekent volgens het bedrijf stabiliteit maar is ook een nederlaag voor de staatsontwikkelingsbank van Brazilië, BNDES, die de Batista’s uit de leiding wil stoten. BNDES is een grote aandeelhouder in JBS.

Beheer
WP Admin