Door blauwtong kunnen kalveren vroeger en zwakker geboren worden. Hierdoor ligt de uitval in de tweede helft van 2023 en tot nu toe in 2024 hoger. – Foto: Boerderij RundveeNieuws

Hogere uitval kalveren door blauwtong

De uitval van kalveren laat na jaren van daling het laatste jaar een stijging zien. Belangrijke oorzaak hiervan is de uitbraak van blauwtong. Er is sprake van onder andere vroeggeboortes en kalveren die slap worden geboren en weinig weerstand hebben. Vooral vroeggeboren kalveren kunnen al snel longproblemen ontwikkelen door onderontwikkelde longen.

Uit cijfers van RVO blijkt dat de blauwtonguitbraken effect hebben op de uitval van kalveren. In 2023 steeg het aantal doodgeboren kalveren en de uitval onder niet-geoormerkte kalveren met 0,5% naar 7,1%. In de eerste helft van 2024 bleef de uitval met 7,1% stabiel. Onder geoormerkte kalveren tot een leeftijd van 14 dagen bleef de uitval vorig jaar stabiel met 2,8%; dit jaar is er sprake van een lichte daling met 0,1%.

Ook na de eerste 14 dagen blijven kalveren kwetsbaar. In de leeftijdsgroep 14-55 dagen viel in het eerste half jaar met 2,7% 0,1% meer kalveren uit. En ook in de leeftijdsgroep 56-365 dagen is na jaren van daling een stijging te zien, namelijk met 0,3% naar 3,7%. Bij ouder jongvee dat blauwtong oploopt, kan sprake zijn van dikke poten en wonden op of bij de klauwen. Pinken die blauwtong hebben doorgemaakt, kunnen verminderd vruchtbaar zijn.

Ook melkaanvoer door blauwtong onder druk

Blauwtonginfecties blijven ook gevolgen hebben voor de melkproductie. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is er 10,36 miljard kilo bij de melkfabrieken aangevoerd. Dat is 2% minder dan vorig jaar. Met name in juli en augustus lag de melkaanvoer beduidend lager, te weten 3,2 en 4%. In september was de achterstand met 2,6% beperkter.

De lagere melkproductie speelt niet alleen in Nederland. Ook in Duitsland, Denemarken en België heeft blauwtong zijn weerslag op de melkleveranties. Zo wordt in Duitsland sinds juni beduidend minder melk bij de verwerkers aangeleverd. Tot en met augustus is 704.384 ton melk aangevoerd, een fractie minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar in juli en augustus daalde de melkaanvoer met respectievelijk 0,1 en 1,1% onder die van dezelfde maanden in 2023. De verwachting is dat de melkaanvoer in september en oktober met een vergelijkbaar percentage achterblijft bij vorig jaar.