Rooien van biologische zaaiuien in Westerlee (Gr.) - Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Hoger afzetvolume uien door boot naar Afrika

De afzet van uien trok medio augustus aan. Er zijn in week 33 bijna 25.500 ton uien afgezet in 67 verschillende landen. Van dat weekvolume is 43% in Senegal afgezet, dat is vergelijkbaar met 10.806 ton. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau.

Groot-Brittannië en Ivoorkust ontvingen beide 10% van de uien in week 33. De meeste afzet van Nederlandse exporteurs gaat deze eerste fase van het exportseizoen naar Afrikaanse landen. Dit seizoen is tot dusver 117.833 ton uien afgezet. Dat is 22% minder dan in week 27 tot en met week 33 een jaar eerder is uitgevoerd.

Er zijn verschillende factoren waardoor de uitvoer van uien op vorig seizoen achterloopt. Aan de ene kant was het aanbod kwalitatief niet goed genoeg om op de boot te zetten. Aan de andere kant bepaalde het weer de markt, want door de regenperiode waren te weinig uien beschikbaar. Een boot laden met kwalitatief goede uien voor Senegal was een uitdaging. Sommige partijen plantuien werden vlak voor het laden van de boot nog afgekeurd. Alle plantuien zijn ondertussen van het land.

Momenteel worden de zaaiuien volop geoogst. In Zeeland vallen de opbrengsten tegen. Het is vooral de onregelmatige opkomst die zorgt voor minder zaaiuien per hectare. De zaaiuien zelf zijn wel goed gegroeid.

Beheer
WP Admin