AkkerbouwNieuws

HLB neemt De Groene Vlieg over

Wijster/Dronten – Onderzoeks- en adviesbureau HLB neemt plaagbeheersingsspecialist De Groene Vlieg over. De intentieverklaring hiervoor is deze week door beide partijen ondertekend. De Groene Vlieg versterkt het pakket van HLB en breidt het uit.

Volgens HLB is het bedrijf met deze overname de grootste partij op het gebied van biologisch bodemonderzoek en advisering, quarantaineorganismen en de steriele-insectentechniek in de open teelten. De activiteiten van de beide bedrijven worden in de komende maanden geïntegreerd.

Het doel van de overname is dienstenverbetering, legt HLB-directeur Janny Peltjes uit. “Voor een deel vullen we elkaar aan, zoals in het bodemonderzoek en de advisering. De steriele-insectentechniek om de wortel- en uienvlieg te bestrijden geeft voor HLB een toegevoegde waarde.”

De Groene Vlieg produceert steriele vliegen om het aantal wortel- en uienvliegen op een perceel, zowel gangbaar als biologisch, terug te brengen. “Die techniek is nieuw voor ons”, zegt Peltjes enthousiast. “Het past heel goed in ons activiteitenpakket.”

Met de bundeling van kennis en faciliteiten wil HLB doorgroeien tot een internationale speler op het gebied van bodem- en gewasonderzoek, diagnostiek en advisering.

Voorlopig worden de drie bestaande locaties – De Groene Vlieg zit in Dronten en Nieuwe Tonge, HLB in Wijster – aangehouden. De naam De Groene Vlieg is ook overgenomen.

De dienstverlening wordt gecontinueerd, zegt Peltjes, en op termijn naar een hoger niveau gebracht. “Beide partijen werken met wetenschappers. Die specifieke kennis brengen we samen. Dat geeft meerwaarde in de praktijk.”

In de zomer kan ze meer duidelijkheid geven over de praktische invulling van de overname. “Dat werken we de komende maanden uit.”