Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

‘Het wordt een politieke afrekening’

Voor aanvang van het debat van Provinciale Staten (PS) heerst er een gelaten stemming voor het provinciehuis.

De verwachting dat het voorstel om de verduurzaming van de veehouderij te versnellen van Gedeputeerde Staten (GS) door Provinciale Staten geblokkeerd zal worden, is heel klein.

‘ABAB-onderzoek heeft geen invloed op uitkomst’

Een van de insprekers is ZLTO-voorman Hans Huijbers. “Ik verwacht weinig van de vergadering. Ik ben bang dat het een soort politieke afrekening wordt met de sector. GS gaat er met gestrekt been in en is niet gevoelig voor welke argumenten dan ook. Ook het ABAB-onderzoek dat in onze opdracht is uitgevoerd en dat een heel realistisch beeld geeft van de situatie in de agrarische sector, zal geen invloed hebben op de uitkomst. De VVD-statenleden zullen zich aan de fractiediscipline moeten houden, of ze nu willen of niet.”

‘Rituele dans’

CDA-statenlid en veehouder Ton Braspenning en CH/SGP-statenlid Hermen Vreugdenhil hebben als oppositiepartijen ook weinig vertrouwen in aanpassing van de GS-plannen. Braspenning: “Ik vrees dat het een rituele dans gaat worden. De coalitiepartijen houden waarschijnlijk hun poot stijf. Vreugdenhil: “Men lijkt voor geen enkel argument gevoelig. GS komt ook alleen met algemeenheden, als je doorvraagt krijg je geen antwoord.”

Beheer
WP Admin