Amy met haar zoontje Nathan - Foto: Amy Hind BoerenlevenAchtergrond

‘Het is geweldig om met een boer getrouwd te zijn’

Amy Hind moest erg wennen aan het leven op het platteland zonder winkels en restaurants om de hoek. Nu zou ze niet meer terug willen naar de stad.

Amy Hind woont met haar gezin in Madison, in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Kansas. Haar echtgenoot Brian is op het bedrijf geboren en getogen. Hij houdt vleesvee, enkele varkens en hij verbouwt mais, soja, luzerne, sorghum, rogge en raapzaad. Samen hebben ze een zoontje: Nathan.

Hoe ziet de omgeving er bij jullie uit?

“We wonen in de Flinthills, een heuvelachtig gebied met veel bomen, gras- en bouwland. Het is een echt agrarisch gebied waar overigens ook veel wild rondloopt. Vaak als we naar buiten kijken, zien we wilde kalkoenen lopen. Of herten.”

In hoeverre ben je betrokken bij het bedrijf?

“Er waren tijden dat ik probeerde om mijn man te helpen bij het repareren van machines. Nu werk ik zelden mee, ook niet bij het vee of in de gewassen. We wonen echter maar 32 kilometer bij een agrarische groothandel annex veearts vandaan. Daar is van alles te koop op agrarisch gebied. Omdat het zo dichtbij is, voor onze begrippen althans, ben ik vaak degene die er even wat moet halen. We noemen dat hier ‘part runs’ of ‘vet runs’.

Verder rijd ik mijn echtgenoot tijdens het plant- en oogstseizoen van en naar alle verschillende percelen. En ik werk als logopedist bij een school in een dorpje hier vlakbij.”

Amy met haar zoontje Nathan. Ze ziet hem liever opgroeien op de boerderij dan in de grote stad. - Foto: Amy Hind

Amy met haar zoontje Nathan. Ze ziet hem liever opgroeien op de boerderij dan in de grote stad. – Foto: Amy Hind

Hoe succesvol zijn agrarische gezinsbedrijven in je omgeving in het algemeen?

“Sinds 2005 woon ik hier en ik heb nog nooit gehoord dat er bedrijven bankroet zijn gegaan als gevolg van droogte of problemen met de economische situatie. De gezinnen hier zijn niet rijk, maar ook niet arm.”

Wat is de grootste uitdaging waar boeren in jouw regio mee te maken hebben?

“De onzekerheid. Heel veel aspecten van het boerenbestaan zijn erg onzeker. Denk aan het weer, de economie, overheidsregels en ziektes van dieren en gewassen. Daar goed mee omgaan, dat is in mijn ogen een enorme uitdaging.”

Ondersteunt jullie overheid de agrarische sector?

“Op sommige gebieden wel. Er is bijvoorbeeld subsidie beschikbaar om je gewas te verzekeren. Dat scheelt echt enorm in de premies. De laatste jaren was er steeds sprake van flinke droogte. Toen heeft de Amerikaanse overheid voor financiële tegemoetkoming gezorgd voor de verliezen die we leden. Aan de andere kant komt diezelfde overheid met heel veel regels, vooral op gebied van milieu, die kostenverhogend werken.”

Wat vind je aantrekkelijk van wonen op een boerderij?

“Het is gewoon geweldig om getrouwd te zijn met een boer. Het bedrijf is al generaties in de familie en als vrouw van de boer kan ik er een rol in spelen om dat zo te houden. Mocht onze zoon later belangstelling hebben om het voort te zetten, dan draag ik eraan bij dat hij die mogelijkheid heeft.”

‘Ik woonde in Washington, wilde er trouwen en daar dan blijven’

Wat vind je een nadeel van wonen op een boerderij?

“Het is niet zozeer de boerderij zelf die ik als nadeel ervaar, maar het leven in een plattelandsgebied. Ik woonde vroeger in de stad, ik heb bijvoorbeeld in Washington DC gewoond, met de bedoeling daar te trouwen en er te blijven. Het liep anders, maar ik heb er lang aan moeten wennen dat mijn favoriete restaurants en winkels niet om de hoek zitten. Inmiddels zou ik niet meer terug willen, bovendien zie ik mijn zoontje liever hier opgroeien dan in de drukte van een grote stad.”

Wat maakt je aan het lachen?

“Mijn echtgenoot is een erg goede verhalenverteller, maar sommige verhalen ken ik nu wel. Als hij dan wéér begint met een bekend verhaal, dan moet ik daar heel hard om lachen.”

‘Politici zoals Hilary Clinton en Donald Trump nemen allemaal de ene slechte beslissing na de andere’

Waar word je boos om?

“Zonder twijfel: de meeste politici! Daarmee bedoel ik de politici van de hele staat Kansas. Maar ik word ook boos op nationale politici zoals Hilary Clinton en Donald Trump. Ze nemen allemaal de ene slechte beslissing na de andere.”

Is er bij jullie gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen?

“Ik weet zeker dat veel vrouwen ‘nee’ zouden zeggen, maar ik denk zelf dat 95% van de vrouwen in de VS dezelfde mogelijkheden hebben als mannen. Ik denk alleen ook, en ik weet dat velen het met me oneens zijn, dat er bepaalde taken en verantwoordelijkheden zijn die beter geschikt zijn voor mannen en andere juist voor vrouwen.”

Vertel eens iets over jezelf wat niemand anders weet …

“Eh … ooit was ik vegetariër. Maar na een jaar begon ik weer kip, kalkoen en vis te eten. En toen ik Brian leerde kennen kwam daar ook weer rund- en varkensvlees bij.”

Mede geschreven door Tim Relf.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 22 van dinsdag 28 februari en is onderdeel van de rubriek Boerinnen Wereldwijd.

Beheer
WP Admin