Foto: Fotopersburo Dijkstra bv AlgemeenOpinie

‘Het goede van 2016’

Eerste Kerstdag waren we onder de kerstboom met vrienden lekker aan het kankeren over hoe slecht het wel niet gaat in de landbouw.

Totdat een vriendin – die een baan heeft buiten het bedrijf van haar man – zei: “Hou toch eens op. Als wij op ons werk zo zouden zeuren en klagen ging het hele plezier in het werk naar de knoppen. En het resultaat zou minder worden.”

Een andere vriend – wel boer – zei: “Er is ook geen bal meer aan. Allemaal zorgen”, waarop de vrouw antwoordde: “Stop er dan mee. Je hóeft geen boer te blijven”.

‘We praten elkaar de put in’

Dat gesprekje bleef Tweede Kerstdag door mijn hoofd spoken. Onze vriendin had natuurlijk wel gelijk. We praten elkaar de put in. En er is ook genoeg goed gegaan in 2016.

“Vertel”, zegt Hanna tijdens de koffie.

Later, achter de computer, komen allerlei gedachten over wat goed was in het afgelopen jaar gemakkelijk bovendrijven. Wat hebben we een mooie boerenzomer gehad. Veel ruwvoer en ook nog van goede kwaliteit. En wat konden de koeien lang buiten lopen. Een schitterende herfst als toegift en het gras groeide maar door.

Hoop voor de toekomst

Enthousiast ben ik over Ingrid Jansen en Eric Douma. Zij leiden samen de varkenshouderij richting één geluid. Daar kan de melkveehouderij een puntje aan zuigen. Bij de strijd om de derogatie bleek nog weer de verdeeldheid. Het zal financieel nog slechter moeten gaan, voordat er een eenheid ontstaat. Gelukkig deed NMV mee met de besprekingen over de fosfaatreductie. Dat geeft hoop voor de toekomst.

Overigens gaat het met de melkprijs op het ogenblik best goed. FrieslandCampina betaalt 37,50 cent per kilogram uit. Zelfs DOC zit weer boven de 30 cent. De vooruitzichten zijn ook goed. Roelof Joosten, de topman van FrieslandCampina, beloofde ons voor de tweede helft van 2016 een hogere prestatietoeslag. Die komt nog bovenop de melkprijs. Dan beuren we over december ongeveer 40 cent.

Toeslagen boven de 30 cent

Over het hele jaar 2016 ben ik ook niet ontevreden. Uiteindelijk komen we met toeslagen boven de 30 cent uit. De uitgangspositie voor het nieuwe jaar lijkt veel beter. De wereldmelkprijs ligt nu ongeveer een dubbeltje hoger dan vorig jaar mei. En deskundigen zeggen het nog beter wordt.

Belangrijk is dat de kostprijs in 2016 is gedaald. Geen afschrijvingen meer voor melkquota, maar ook heeft de lagere melkprijs tot een grotere efficiëntie op de bedrijven geleid, melden de boekhoudbureaus. Zo kan een slecht jaar ook nog goed uitpakken voor de toekomst.

300 meer boeren hebben koeien buiten

Verheugend is dat het aantal boeren dat de koeien buiten heeft toeneemt. Vorig jaar waren het er 300 meer. Dat komt door de hogere toeslag voor weidemelk. Cono gaat nog meer voor duurzaam betalen. Daarmee vergroten ze de voorsprong op FrieslandCampina, die wat dit betreft achter blijft.

Tot slot een paar initiatieven die opvielen: de boeren die een melkfabriek in het centrum van Amsterdam willen beginnen. Of buurvrouw Durkje uit Friesland, een arts-assistent, die samen met haar partner met een paar koeien neemt en een boerenbedrijf wil opzetten. Ze maken zelf streekproducten van de melk. Kans van slagen? Ik weet het niet, maar het zijn hoopvolle bewegingen.

Ik stop met de goede dingen van 2016 te noemen. Er is veel meer. Waarom praten we daar niet wat vaker over? Zijn we dan echt klagers?