RundveeOpinie

Hennep, veelzijdig

Een jaar of wat geleden waren we tijdens vakantie op bezoek bij Hans. In Frankrijk waar hij een kleine twintig jaar woont, boert hij biologisch en hij was voornemens volledig op de akkerbouwtoer te gaan. Niet alleen voor voer, maar ook vooral voedsel en andere toepassingen.

Zo verbouwde hij hennep voor de bouw. In de ‘alternatieve’ bouw wordt hennep gebruikt voor isolatie waaroverheen gestukadoord wordt. Vorig jaar zag ik het weer in de zuidoosthoek van Friesland, waar vijf boeren het gewas verbouwden.

Eerst op afstand lijkt het wel mais; dichterbij herken je de blaadjes wel. Deze hennep is ongeschikt om te roken; je wordt er niet high van. ‘Echte hennep’ wordt overigens te pas en te onpas in maisvelden bijgezaaid, maar meestal is de kweker te laat en is de hakselaar eerder. Blijkbaar is het echter nog lucratief, want het gebeurt nog veel.

Terug naar de vezelhennep: de boeren bij ons in de buurt verbouwen het voor structuur. In de winter is mijn neef op een open dag geweest om te zien hoe met diverse conserveringen hennep zich het gemakkelijkst laat gebruiken, van kunstmatig drogen en gehakseld inkuilen. Wij hebben een normale hoeveelheid melkhoeveelheid per hectare ( 15.500 liter), de ruwvoerproductie is echter zodanig dat we elk jaar zo’n 20 procent te veel hebben.

Arm stengelig ruwvoer is er te kort. Afgelopen jaar was dat erg duur; veel geld voor stro, gedorst hooi en olifantsgras uitgegeven.

Nu is er bij ons ook een perceel met hennep ingezaaid en het staat er bijzonder best voor. Het past mooi in het bouwplan, eerst nog een snede gras geoogst, dan frezen en gelijk inzaaien. Gewasbescherming hoeft niet, want hennep overwoekert alles.

Eind augustus, begin september hakselen en apart inkuilen. Dan voor het maiswerk het land weer inzaaien wat vervolgens nog de tijd heeft om het land weer dicht te zetten. Het past mooi in het arbeidsfilmpje. Wanneer het voeren dan ook goed gaat, dan wordt het van experiment een blijvertje.

Beheer
WP Admin