De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.<em><br />Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Hedwigepolder niet voor 2020 ontpolderd

De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen kent mogelijk een jaar vertraging. Dat meldt de PZC. In de praktijk zou dat betekenen dat de polder niet in 2019, maar pas in 2020 onder water komt te staan.

De vertraging is te wijten aan de rechtszaak die de staat heeft aangespannen tegen de Belgische eigenaar Géry de Cloedt om hem van zijn landbouwgrond in de polder te onteigenen. De procedure duurt langer dan verwacht.

Op 16 november vorig jaar diende de zaak in Middelburg, maar nog steeds is het wachten op de uitspraak. Vorige week werd het vonnis opnieuw met zes 6 weken uitgesteld. Het staat nu voor 15 juni geagendeerd. Als De Cloedt bij een verlies van deze rechtszaak zou besluiten in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, dan duurt de hele procedure zeker nog een jaar langer.

Veel vertraging

De verwachting is dat bij een voor de staat positieve uitspraak van de Hoge Raad er meteen in de tweede helft van 2017 met de uitvoering zal worden begonnen. Omdat de voorbereidende werkzaamheden ongeveer 3 jaar duren, betekent dit dat de ontpoldering in 2020 daadwerkelijk zal plaatsvinden.

Bij een vonnis in het voordeel van de grondeigenaar wordt de zaak nog gecompliceerder en zal er nog meer vertraging optreden. De staat kan bij verlies eerst nog in beroep gaan bij het hof, daarna kan nog in cassatie worden gegaan bij de Hoge Raad. In dit scenario zal het nog zeker twee jaar duren voor er een definitieve rechterlijke uitspraak is.

Beheer
WP Admin