Premium
Een monteur aan het werk in de werkplaats van landbouwmechanisatiebedrijf De Bruin in Bodegraven (Z.-H.). De zoektocht naar extra handige werknemers is een moeizame. - Foto: Fred Libochant AlgemeenAchtergrond

Handentekort rond boerenerf

Reacties

  1. Eigenlijk een vreemd verhaal, veel boeren hebben er een baan buitenshuis bij. (Gelezen in boerderij). De jonge generatie die vroeger “thuis” ging werken word nu allemaal naar een werkgever geleid door hun ouders. Dus met het arbeidstekort op boerdeijen zou toch meevallen zou je denken…..

  2. Er zijn veel opleidingen waar afgestudeerden na de studie geen baan vinden. Ouders die tegen hun kinderen zeggen dat ze een leuke studie moeten kiezen ipv ouders die zeggen dat ze een studie moeten kiezen die een baan opleverd. Er moet meer gekeken worden naar wat we nodig hebben: voor mensen met een hogere blokfluitopleiding heb je geen 500 studenten per jaar nodig. Die studie mag beperkt worden in max aantal. Geef mensen met een diploma die niet gewenst is minder uitkering bij werkloosheid.

  3. ik vraag me steeds af “Waar blijven al die schoolverlaters? ” gaat iedereen een hogere studie volgen of zijn er (te) veel banen in de periferie, waar van productie anders dan bureaucratie geen sprake is. De bureaucratie die we eens hebben bedacht om alles in betere banen t eleiden en die ons zo het steeds meer lijkt – in de weg zit om slagvaardig te kunnen handelen_”. Of is een andere reden het feit dat de omgeving, ouders, grootouders etc., handenarbeid afraden” en liever een jongere afleveren die een schone handen baan heeft met Burn Out tot gevolg, dan een met viese handen elke dag maar die fluitend naar zijn werk gaat en met voldoening huiswaarts keert. Zolang we de oorzaak van de arbeidsmarkt problemen niet kennen en niet anders dneken op te lossen dan met onderzoekscommmissies en arbeidcoaches maar de bureaucratie hiermee alleen maar versterken en de daarbij horende arbeidsbehoefte vergroten zal het aanbod van personeel nooit groter worden of we moeten een nieuwe babyboom promoten en / of migranten vanaf dag 1 (binnenkomst) te werk stellen.

Beheer
WP Admin