AlgemeenNieuws

Handel bereidt zich niet voor op mogelijke Russische boycot

Doetinchem – Handelsorganisaties uit de voedingssector bereiden zich nog niet voor op een eventueel Russisch verbod op de invoer van bepaalde agrarische producten.

Eerder deze week verbood Rusland de invoer van veel fruitsoorten uit Polen, waarbij door velen werd gespeculeerd dat dit een reactie was op de sancties die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd, naar aanleiding van de rol van het land in het Oekraïense conflict. Toeval, volgens Gert Mulder, voorzitter van groente- en fruithandelsplatform Frugi Venta.  “Polen werd al langer gewaarschuwd. Ik heb de indruk dat het niets met elkaar te maken heeft.”

Mulder verwacht niet dat de Nederlandse groente- en fruitsector last zal krijgen van tegenmaatregelen vanuit Rusland. “Voeding is wat dat betreft geen strategisch product, ze zouden hun eigen bevolking ermee tekort doen door een importverbod op te leggen. Bovendien treffen de EU-maatregelen andere sectoren als degene waar wij actief in zijn. De verhalen die nu rondgaan over verwachtingen van een boycot vind ik uiterst speculatief.”

Ook de VGB, de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten, en de NZO, belangenbehartiger van de Nederlandse zuivelindustrie, zien nog niet terug dat er voorbereidingen worden getroffen voor een mogelijk importverbod, zoals het zoeken van alternatieve afzetmarkten. Wel maakt Herman de Boon, voorzitter van de VGB, zich zorgen om mogelijke tegenmaatregelen. “We houden er rekening mee dat het ons gaat raken. We merken nu al wel dat er in veel gevallen alleen gehandeld wordt met Rusland wanneer producten vooruit betaald worden. Maar zolang er geleverd kan worden, gebeurt het ook. Rusland blijft een aantrekkelijke markt voor de export van zowel producten als kennis en kunde. “

Beheer
WP Admin