Foto: ANP LEX VAN LIESHOUT AlgemeenColumn

‘Haagse minachting voert de boventoon’

Haagse bewindspersonen verdrongen zich de afgelopen weken voor de camera’s. Daardoor ontnamen zij ons als kiezer de kans om de personen te leren kennen waar wij op kunnen stemmen, namelijk de dames en heren die zich gaan inzetten voor onze provincies en waterschappen.

Op de dag dat deze column verschijnt, mogen we naar de stembus. Het lukt me deze maandag voor de verkiezingsdag niet om een van de onderwerpen die door mijn hoofd spelen over de agrarische sector op papier te krijgen. Alles wordt overruled door mijn gevoelens over de verkiezingen. Wat mij betreft, voert gebrek aan respect de boventoon in veel campagnes, met als dieptepunt de uitspraak van CDA-kopstuk Hugo de Jonge. Hij raadt een jonge vrouw aan een rijke vriend te zoeken als zij sneller een eigen woning wil.

Weinig vertrouwen

De venijnigheid waarmee landelijke politici zich bemoeiden met de provinciale campagne is stuitend. Ze tonen daarmee aan weinig vertrouwen te hebben in hun provinciale kandidaten. De afgelopen jaren is er vanuit Den Haag veel regelgeving op het bordje van gemeentes en provincies afgeschoven, terwijl zij vaak weinig invloed hebben op de totstandkoming van dit beleid. De uitvoering van de krankzinnige stikstofwet is daar een voorbeeld van.

Minachting

Ook de minachting waarmee Haagse kopstukken de aanval op elkaar openden, vond ik stuitend. In WNL op zondag zette premier Rutte, die deze periode als partijleider Rutte door het leven gaat, fel in op de Partij van de Arbeid en GroenLinks. Toen presentator Rick Nieman hem erop wees dat hij dagelijks politieke zaken doet met beide partijen, antwoordde Rutte letterlijk dat zij als losse partijen “prettig klein” waren, maar als sterke linkse wolk een gevaar vormen.

Het woord natuur heeft Rutte tijdens het interview geen enkele keer genoemd. Wel noemde hij de kracht van innovatie in de bouwsector. Over innovatie in de landbouwsector, die bijdraagt aan stikstofreductie repte hij met geen woord. Toen Rutte vervolgens beweerde dat de BoerBurgerBeweging geen beleid heeft voor de toekomst, liet Rick Nieman hem dat terugnemen.

Felle kritiek

Direct na de uitzending stroomde Twitter vol met felle kritiek op de VVD. Ik ben geen mediastrateeg, maar in het belang van de VVD had Mark Rutte volgens mij beter niet kunnen aanschuiven bij Rick Nieman. Zijn uitspraken typeren de man die ons land de afgelopen 12 jaar had moeten leiden. Als je al zoveel jaar aan het roer staat met als resultaat een aaneenschakeling van crisissen die bijna alle Nederlanders raken, dan moet je wel een plaat voor je kop hebben om de mensen uit de provincies voor de camera’s te verdringen.

Op deze woensdag gaan wij samen met onze zoons naar de stembus om via het rode potlood duidelijk te maken welk Nederland wij kiezen. Uit respect voor de democratie en voor alle positieve kandidaten die bereid zijn zich in te zetten voor een beter Nederland.

Alles over de verkiezingen lees je in dit dossier!

Reacties

  1. Is dit wel zo perfect geschreven ik ben van mening van niet, is het niet zo dat een ieder die openlijk aangeeft dat hij begaan is met de natuur als een milieu-fanaat wordt aangemerkt, ik zie als ik om me heen kijkt dat de natuur en daarmee ons leefklimaat naar de kloten wordt geholpen en waarom alleen voor het slijk der aarde

  2. Rutte werkt niet voor de Nederlander. Luister naar Rutte’s toespraak aan het WEF en dan is het duidelijk voor wie hij werkt en ook waaraan hij werkt.

  3. perfect geschreven Anita. Het draait om het belang van de provincie’s in deze verkiezingen en niet om het belang van Den Haag, De jeugd hier weet niet meer waar men op moet stemmen, doordat de landelijke campagne’s de boventoon voeren. Ondertussen weet men in Den Haag dat wanneer men nu stemt, niet alle dromen zomaar meer kunnen worden doorgevoerd. Het houdt op bij dromen ( de eerste kamer wordt eindelijk weer een wekker met een bel) maar in mijn dromen zijn wij miljonair, maar wanneer de wekker gaat moet ik werken .

Beheer
WP Admin