Melkkoeien op een melkveehouderij in Nieuw-Zeeland. – Foto: Andrea Disco RundveeNieuws

Grootste biologische melkveehouderij Nieuw-Zeeland in de verkoop

Investeringsmaatschappij Aquila Capital zoekt een koper voor haar biologische melkveebedrijven op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dat meldt betrokken vastgoedadviseur Colliers.

Het gaat om een cluster van zes melkveebedrijven goed voor ruim 5.000 koeien op 2.970 hectare. De melkveebedrijven in Edendale, Kaiwere, Atautau, Gore, Dipton en Orawia zijn sinds 2018 biologisch en samen de grootste leverancier van biologische melk in Nieuw-Zeeland. De verwachting is dat de bedrijven dit seizoen goed zijn voor een volume van circa 22 miljoen kilo melk. De bedrijven kunnen eventueel ook los van elkaar worden verkocht.

Vijf van de zes melkveebedrijven zijn gecertificeerd voor de productie van A2A2-melk. Dit is melk met een andere eiwitsamenstelling die voor sommige mensen gemakkelijker verteerbaar zou zijn. Er ligt voor de afname van melk een contract met Open Country Dairy, dat loopt tot en met 2027. De koeien worden gemolken in acht draaimelkstallen en een visgraatmelkstal. Verspreid over het land staan 28 woningen voor de huisvesting van personeel.

Meer videoreportages over de agrarische sector vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.

Aquila Capital kocht de bedrijven in 2011 aan en schakelde deze vervolgens om naar een biologische bedrijfsvoering. Volgens Jessica Craig, manager van Aquila Sustainable Farming, is de tijd nu rijp voor verkoop van de activiteiten. Een koper kan volgens haar rekenen op een goed lopend en efficiënt gerund bedrijf, zo meldt Farmers Weekly.

Aquila Capital is een Duitse investeringsmaatschappij die wereldwijd voor meer dan $26 miljard aan activa beheert, voornamelijk op het gebied van schone energie en duurzame infrastructuur.

Beheer
WP Admin