Veel waterschappen hebben het peil van sloten en kanalen in de winter hoog gehouden om een watervoorraad te hebben voor als de droogte weer toeslaat. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Grondwaterstand hersteld door natte maand maart

Voor de land- en tuinbouw is de watersituatie aan het begin van het groeiseizoen goed, aldus de eerste droogtemonitor van dit jaar.

De grondwaterstand in Nederland heeft zich grotendeels hersteld, mede door de natte maand maart. Op veel plaatsen is de grondwaterstand normaal tot hoog voor de tijd van het jaar. De algemene situatie van de watervoorraad in Nederland is goed, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

Eerste droogtemonitor van 2023

De LCW heeft dinsdag de eerste droogtemonitor van dit jaar uitgegeven. Dat gebeurt elk jaar rond 1 april, omdat dan het droogteseizoen start. Er is op dit moment geen sprake van droogte in Nederland. Het heeft voldoende geregend. In een enkel traditioneel droog gebied is de grondwaterstand op dit moment hoger dan die in de afgelopen tien jaar is geweest.

Veel waterschappen hebben het peil van sloten en kanalen in de winter hoog gehouden om een watervoorraad te hebben voor als de droogte weer toeslaat. Voor de land- en tuinbouw is de watersituatie aan het begin van het groeiseizoen goed, aldus de droogtemonitor. Rijkswaterstaat houdt ook het peil van het IJsselmeer hoger dan normaal aan het begin van het voorjaar, zodat er straks een grotere zoetwaterbuffer is die ook langer gebruikt kan worden.

Waterpeil grote rivieren normaal

Het waterpeil van de grote rivieren en de Maas is volgens de waterbeheerders normaal. Er is wel duidelijk veel minder sneeuw dan andere jaren gevallen in de Alpen, zodat er ook minder water door het stroomgebied van de Rijn in Duitsland vloeit. Daardoor kan de waterstand van de Rijn bij Lobith ineens snel flink zakken. Maar de waterbeheerders verwachten op Rijn, Waal, IJssel en Maas geen laagwater. Vorig jaar begon het droogteseizoen al met een zeer lage waterstand op de Rijn.

Beheer
WP Admin