AlgemeenAchtergrond

‘Graanexport afhankelijk van geïmporteerde mais’

Om aan de toegenomen vraag naar voergraan te voldoen, zijn Europese exporteurs afhankelijk van geïmporteerde mais.

Daarop duidt graanhandels- en adviesbureau Allgrain Brokers. Het maisaanbod uit Zuid-Amerika gaat het Europese exportvolume voor graan bepalen, zegt handelaar Gert Jan Noortwijk van Allgrain. “Nu Rusland stopt met exporteren en de Oekraïne een exportverbod overweegt, blijft er voor de landen die traditioneel graan inkopen uit deze landen, niks anders over dan zich wenden tot Europa”, zegt hij.

Het gaat om de inkopende landen Egypte, Tunesië en in mindere mate Algerije. “Om aan de vraag vanuit Noord-Afrika te landen te kunnen voldoen, moet er voergraan vervangen worden door mais en eventueel sorghum. Deze moeten we invoeren uit Zuid-Amerika. Dat gebeurde ook in 2007”, zegt de handelaar.

Dat is precies wat er op dit moment gebeurt. Noortwijk: “Het is ook nog niet vaak voorgekomen dat mais goedkoper is dan tarwe. Het wordt wel spannend wat er tijdens de komende maisoogst in de VS en in Zuid-Amerika gaat gebeuren. Mislukt die dan hebben we een probleem. Maar de signalen voor de maisoogst in de VS zijn tot nu toe heel positief.”

Dat Europa gretig gebruik maakt van de vraag vanuit Noord-Afrikaanse landen bewijst Frankrijk. Zij verscheepte afgelopen week al 60 duizend ton naar Egypte. “Met het wegvallen van Rusland en sowieso een tegenvallende oogst in de Oekraïne, zijn de kansen voor Europa heel goed.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin