Partner
RundveePartner

Goed ruwvoer is de basis van een goede melkproductie

Met de start van het nieuwe grasseizoen, kijken we met Allard Jukema (Corteva) en Oscar Koppelman (Pioneer) vooruit naar de eerste snede.

Zorg dat wat je wint op het veld, niet verliest in de kuil

Zij zien het besef groeien dat de kwaliteit van grasland veel invloed heeft op het uiteindelijke rendement. Gras met een hoog percentage goede grassen en weinig onkruid is daarom de beste uitgangssituatie en komt zowel de opbrengst als de voederwaarde ten goede.

Onkruid vs. voederwaarde en drogestofopbrengst

Het loont om de percelen te contoleren op onkruiddruk de komende weken. En voer indien nodig een correctiebespuiting uit voor de eerste snede. “Onkruid verlaagt het eiwitgehalte, de VEM en de opbrengst. De voederwaarde en drogestofopbrengst van onkruiden is lager dan die van gras. Enkele onkruiden is nog wel oké, maar ze vermeerderen zich snel waardoor ze de kwaliteit en opbrengst negatief gaan beïnvloeden. Het onkruid neemt ook vocht en voedingsstoffen uit de bodem weg, wat ten koste gaat van de grasgroei. Ook groeien de onkruiden bovengronds over het gras heen, wat de fotosynthese en groei van het gras belemmert”, vertelt Jukema.

Goed nieuws voor aanpak van paarse dovenetel, hoenderbeet en fluitenkruid

Voor de bestrijding van paarse dovenetel, hoenderbeet en fluitenkruid komt Corteva met goed nieuws. Met Renitar heeft Corteva dit jaar een nieuw herbicide in grasland dat ook werkt tegen paarse dovenetel, hoenderbeet en fluitenkruid. Deze onkruiden waren tot dusver niet goed te bestrijden in grasland.

Verliezen door slechte conservering, kunnen oplopen tot 20%

Gras van hoge kwaliteit oogsten is de eerste stap. Deze kwaliteit zo goed mogelijk behouden is de tweede stap. Pioneer-adviseur Oscar Koppelman: “Het proces van oogst tot voergang gaat gepaard met opbrengst- en kwaliteitsverlies. Ook als we alles zo goed mogelijk doen ontstaan er verliezen, zoals oogstverliezen, verliezen door restademhaling of conserveringsverliezen.”

Gemiddeld bedragen deze onvermijdbare verliezen 8 tot 10%. Wanneer de omstandigheden ongunstig zijn en/of het inkuilmanagement niet goed gebeurd, ontstaan er veel grotere verliezen, tot wel 20% en meer. Vaak hebben dit soort verliezen ook te maken met het indringen van zuurstof in de kuil en het ontstaan van broei en schimmels.

Smaak en voederwaarde bewaren in de kuil

Optimaal rendement uit een graskuil betekent daarom dat deze verliezen zo veel mogelijk moeten worden beperkt. Daarvoor moet het voorjaarsgras zo snel mogelijk geconserveerd worden. De kuil is zo sneller stabiel en er wordt hierdoor minder duur eiwit afgebroken, en omgezet naar ammoniak. Zo behoudt u zoveel mogelijk de smaak en voedingswaarde in de kuil.

“Om het proces van conservering te versnellen heb je de juiste melkzuurbacteriën nodig. Die bacteriën zorgen er samen – elkaar opvolgend – voor dat de pH snel daalt en de graskuil snel stabiel wordt. Hiermee wordt de goede kwaliteit van de kuil zoveel mogelijk behouden. Ook de smakelijkheid wordt verbeterd en de voederwaarde gaat dan veel minder snel achteruit. Goed voor uw voersaldo!”

Grafieken

Droge-stofverliezen halveren

Pioneer heeft ondertussen meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van inkuilmiddelen in gras en mais. Het toevoegen van inkuilmiddel Pioneer 1188 is erg aan te raden, onder meer bij de eerste snede. Koppelman: “Inkuilmiddelen worden vaak nog alleen ingezet als de omstandigheden niet optimaal zijn – bij nat weer bijvoorbeeld. Het rendement van inkuilmiddelen is echter vooral ook hoog wanneer de omstandigheden juist wél goed zijn en je over goed uitgangsmateriaal beschikt.”

Dat toont ook recent onderzoek van adviesorganisatie Groeikracht aan (2021). Bij een proef onder goede omstandigheden, werden de drogestof-verliezen ongeveer gehalveerd, van 13% (bij onbehandeld) naar 7% (bij toevoeging van 1188). Bekijk de video voor de resultaten van dit onderzoek >

Pioneer 1188 bevat specifieke selecties van homofermentatieve melkzuurbacteriën (6 verschillende stammen), die de conservering snel en efficiënt laten verlopen. Zo voorkomt u afbraak van het dure eiwit en verbetert u de kuilkwaliteit.

Vragen over onkruidbestrijding in grasland? Neem contact op met:
Allard Jukema
Productmanager Corteva Agriscience
allard.jukema@corteva.com

Vragen over gras inkuilen? Neem contact op met:
Zuid- en West-Nederland
Arjan Geerets
arjan.geerets@corteva.com

Noord- en Oost-Nederland
Oscar Koppelman
oscar.koppelman@corteva.com