De melkvaarder in 1954, navigerend door de waterwegen van Giethoorn, waar transport per boot de norm was. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Giethoorn 1954: Melkvaarder en koeriersdienst in één

Giethoorn in 1954: Het unieke vervoer over water en de bijzondere rol van de melkfabriek De Eendracht.

Deze foto is genomen in 1954 en het is niet moeilijk te raden waar: in Giethoorn. De melkvaarder ging de bedrijven langs om lege melkbussen terug te bezorgen. Zoals bekend ging transport in Giethoorn grotendeels over water. Wegen waren er niet of nauwelijks. Voor het kleine vervoer waren er punters; groot transport zoals hooi, koeien en melkbussen, ging per vlot. Beide vaartuigen werden voortbewogen door met een vaarboom af te zetten op de bodem. Het water moest daarvoor niet al te diep zijn.

De melkbussen zoals op de foto gingen van en naar melkfabriek de Eendracht. Die was ooit opgericht door boeren die gezamenlijk een stuk grond hadden gekocht aan wat toen het Paardepad heette. Bij de oprichting waren er 22 leden, uiteindelijk telde de coöperatie er gemiddeld over alle jaren rond de 250.

Lees verder onder de foto

Lege melkbussen werden in Giethoorn per boot terugbezorgd bij de boerderijen. Het was aan de boerinnen of de meiden om ze weer brandschoon te schrobben.
Lege melkbussen werden in Giethoorn per boot terugbezorgd bij de boerderijen. Het was aan de boerinnen of de meiden om ze weer brandschoon te schrobben.

De Drie Provinciën

Later werd het Paardepad omgedoopt in de Ds. T.O. Hylkemaweg als eerbetoon aan de goede werken van dominee Hylkema. Om ‘zijn’ weg te verbreden en op te knappen, werd een andere gracht drooggelegd en iets verlegd. Toen men toch bezig was, is meteen een transportband aangelegd vlak naast de gracht om de melkbussen vanaf het melkvlot de fabriek in te transporteren. Dat scheelde onnoemelijk veel lichamelijk zwaar sjouwwerk.

De melkfabriek fuseerde begin jaren zestig van de vorige eeuw met de fabrieken in Steenwijkerwold en Oldemarkt tot De Drie Provinciën. Voor het melkvervoer in Giethoorn veranderde er daardoor niets. Dat bleef per boot gaan.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin