Eieren in de supermarkt. De eiersector krijgt per 1 augustus te maken met IKB Ei. - Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Gewijzigd IKB Ei gaat in per 1 augustus

Over 3 weken hebben bedrijven in de eiersector te maken met een vernieuwd IKB Ei-schema.

Het herziene IKB Ei-schema wordt per 1 augustus 2017 van kracht, meldt stichting Ovoned.

Ovoned noemt een aantal wijzigingen van het nieuwe schema ter voorbeeld: meer aandacht voor hygiëne, strengere eisen aan diervoeders (naast GMP+ ook Secure Feed), onaangekondigde controles en beoordeling via een puntensysteem.

Ovoned noemt een aantal wijzigingen van het nieuwe schema: meer aandacht voor hygiëne, strengere eisen aan diervoeders […], onaangekondigde controles en beoordeling via een puntensysteem.

Vernieuwde voorschriften online

Op de website van IKB Ei zijn de volledige vernieuwde voorschriften te vinden met groot aantal wijzigingen in zowel inhoud als de wijze waarop deelnemers beoordeeld en gecontroleerd worden.

Het IKB Ei-schema werd voor het laatst zo’n jaar 10 jaar geleden volledig herzien. Tussentijds werden enkel kleinere aanpassingen gedaan.

Eisen van afnemers

Volgens Ovoned was het de hoogste tijd om het schema eens grondig tegen het licht te houden en te kijken of het certificaat nog wel kan voldoen aan de eisen van deelnemers, maar vooral ook aan eisen van afnemers in binnen- en buitenland.

Beheer
WP Admin