RundveeOpinie

Genieten van de melkrobot

Bij een bewuste keuze voor een werknemer in plaats van een melkrobot snijdt het mes aan twee kanten: het werk gebeurt efficiënter en de boer kan buiten de deur gaan werken. Daar is meer mee te verdienen.

Als ik de stal binnen kom, hoor ik het zoemen van de vacuümpomp. Het sissen van de melkrobot stoort de koeien die op hun beurt staan te wachten niet. De andere koeien staan aan het voerhek te vreten of liggen vredig te herkauwen. Ik kan enorm genieten van de rust die heerst in een stal waar de melkrobot het werk doet. Dan komt de veehouder glimlachend op me af lopen en geeft me een hand. Hij is blij dat ik er ben, want het wordt tijd dat er wat gebeurt. Ik ben namelijk niet in mijn eigen stal bij mijn eigen koeien, maar bij een klant waar ik de koeien ga bekappen.

Klauwverzorging naast eigen bedrijf

Sinds een paar jaar heb ik naast mijn melkvee een bedrijfje voor klauwverzorging. Ons bedrijf telt nu 60 melkkoeien, zonder zicht op verdere uitbreiding. Dat zijn de beperkingen van boeren in Frankrijk. Omdat we alles strak geregeld hebben, blijft er tijd over om iets buiten de deur te doen. Klauwverzorging is hier nog vrij onbekend en het blijkt een gat in de markt te zijn. Zeker nu steeds meer bedrijven overstappen naar een melkrobot en de potstal ombouwen tot ligboxenstal. De klandizie is verzekerd.

Geen robot maar werknemer

Bewust hebben wij er voor gekozen niet in een melkrobot te investeren maar een werknemer in dienst te nemen. Hij melkt niet alleen, maar zorgt er ook voor dat er op tijd gemaaid en gekuild wordt, de afrasteringen zijn bijgehouden en het erf netjes blijft. Als ik ’s morgens naar mijn klanten ga weet ik dat alle koeien gemolken zijn en er gevoerd is. Het thuisfront weet wat er die dag op het programma staat. Er is een strakke taakverdeling: mijn vrouw, met wie ik in maatschap ben, melkt ’s morgens en verzorgt de jongvee-opfok en de fokkerij, inclusief het insemineren. De rest is voor mijn rekening of als ik er niet ben voor onze werknemer. De loonwerker doet het meeste landwerk.

Buiten de deur verdient meer

Eigenlijk is het bizar dat ik buiten de deur meer verdien dan op het eigen bedrijf. Ik kan er niet alleen een werknemer van betalen, maar houd er zelf ook nog aan over. Het laat maar weer eens zien hoe weinig het melken betaalt. Bovendien werkt een werknemer efficiënter dan een boer zelf kan. Een werknemer kan zich concentreren op het werk dat hij moet doen, terwijl de boer een duizendpoot moet zijn. Hij denkt onder het werk al wat hij daarna moet doen of wordt van zijn werk gehaald door bezoekers die dringend met hem moeten spreken. Voor de boerin geldt dat nog meer, omdat zij ook nog moet zorgen dat het in huis een beetje leefbaar is.

Inkomsten exact bekend

Terug naar m’n klant. Koeien die met een robot worden gemolken laten zich makkelijker leiden en gaan makkelijker de bekapbox in. Het werk schiet daardoor lekker op. Als alle koeien geweest zijn en de box schoongespoten is, nodigt de veehouder me uit om nog wat te drinken. De rekening wordt opgemaakt en de cheque uitgeschreven, dat is de gewoonte hier. Ik weet precies wat ik die dag per uur heb verdiend en ook dát is genieten.

Beheer
WP Admin