Gelderland wil zones rond stikstofgevoelige natuur aanwijzen
De provincie Gelderland wil zones rondom stikstofgevoelige natuur gaan aanwijzen, als onderdeel van de provinciale stikstofaanpak. In die zones moet de stikstofuitstoot gereduceerd worden. De provincie hoopt hiermee de vergunningverlening in de rest van de provincie weer op gang te brengen.
Hoe groot die zones moeten worden, is nog niet bekend. “Zo klein mogelijk, maar zodanig dat ze bij de rechter te handhaven zijn”, zei de Gelderse gedeputeerde Ans Mol hierover woensdag in een commissievergadering van de provincie. Wat daaronder valt vergt nog wat uitzoekwerk, voegde ze daaraan toe.
Door de stikstofuitspraak van de Raad van State uit december is het nu bijna niet meer mogelijk om vergunningen te verlenen in de provincie, constateren Gedeputeerde Staten van Gelderland. De Raad van State oordeelde in december dat intern salderen toch weer vergunningplichtig is.
Zonering in Gelderland kan veel bedrijven raken
Daarnaast moeten de regels voor het intern salderen aangescherpt worden. Provincies moeten voortaan rekening houden met het zogenoemde additionaliteitsvereiste. Dat betekent dat een nieuwe vergunning voor intern salderen alleen kan als die stikstofruimte niet nodig is om overbelasting op een natuurgebied tegen te gaan.
Zonering in Gelderland kan veel bedrijven raken. Gelderland kent het grootste stikstofgevoelige natuurgebied van Nederland: de Veluwe. Daarnaast richt de Gelderse stikstofaanpak zich op de natuur bij Winterswijk in de Achterhoek.
Naast de aanpak in de zones zijn er ook generieke maatregelen nodig om de algehele stikstofdeken te verminderen, aldus Mol. Meer details over de aanpak maakt Gelderland op dit moment niet bekend. Gedeputeerde Staten van Gelderland laten weten in februari de hoofdlijnen van de aanpak uit te werken. Het provinciebestuur wil dat hierover in maart de eerste besluiten genomen worden, waarna deze verder worden uitgewerkt.
Drenthe grotendeels op slot
Ook andere provincies worstelen met de stikstofaanpak en gevolgen van recente juridische uitspraken rondom stikstof. Noord-Brabant geeft voorlopig geen stikstofvergunningen af, liet de provincie eerder deze maand aan Boerderij weten.
Ook Drenthe gaat grotendeels op slot. Uit de natuurdoelanalyses blijkt dat de stikstofruimte in Drenthe vrijwel altijd nodig is voor natuurherstel in kwetsbare gebieden, geeft de provincie aan. Drenthe kent twaalf stikstofgevoelige natuurgebieden waardoor vrijwel alle plekken in de provincie min of meer in de buurt van stikstofgevoelige natuur zitten. “Dit maakt het nagenoeg onmogelijk om vrijgekomen stikstofruimte in te zetten voor nieuwe projecten”, aldus de provincie.