Foto: ANP AlgemeenNieuws

Gelderland bepaalt afschot voor wild

Dit jaar moeten vooral wilde zwijnen worden afgeschoten, stelt Faunabeheereenheid Gelderland. Te veel dieren en te weinig voedsel.

Gelderland gaat tot het voorjaar van 2018 4.850 wilde zwijnen, 3.600 reeën, 1.500 edelherten en 550 damherten afschieten. Die plannen – onderdeel van een vijfjarig beheerplan – heeft het bestuur van Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) maandag bekendgemaakt. De plannen zijn gebaseerd op tellingen in het voorjaar.

De forse afschot van wilde zwijnen is volgens FBE hard nodig. Door de goede voedselomstandigheden van de laatste jaren zijn er nog nooit zoveel zwijnen geteld: 6.200. Omdat er door de droogte dit jaar weinig voedsel is, leidt dat tot veel aanrijdingen. Ook voor damherten geldt dat de populatie de laatste tijd stevig is gegroeid. Dit leidt in een aantal gebieden tot schade aan de bosbouw. Om die reden worden de aantallen op de Veluwe teruggebracht naar een doelstand van 416 dieren.

Minder aanrijdingen

Aan de andere kant zijn er juist wel minder aanrijdingen van reeën. FBE heeft voor de provincie een gewenste voorjaarsstand bepaald van ruim 10.000 reeën.

Het beheer van de wilde zwijnen start op 1 juli en dat van edel- en damherten in augustus. Het beheer van reeën vindt jaarrond plaats.

Beheer
WP Admin