Foto: Bert Jansen VarkensOpinie

‘#Geenhittestress’

Varkenshouders grijpen het warme weer aan om éénheid te zoeken in de sector. Dat is erg positief.

Het is zover, het is zomers warm weer! Iets waar veel mensen lang op hebben gewacht en naar uitkijken in de vakantieperiode. Met temperaturen van 30+ trekken mensen massaal naar het water. Zo is dat ook hier in de straat goed te zien. Ons bedrijf is gelegen aan de rand van een natuurgebied met prachtige waterplassen, waar men nu dus volop naartoe trekt om te recreëren.

Warm weer betekent veel werk

Heel begrijpelijk, maar voor ons gaat dat niet op. Warm weer betekent werk aan de winkel. Deze temperaturen bieden namelijk de mogelijkheid om de dragende zeugenstallen eens van top tot teen schoon te spuiten. Een flink karwei, waarbij even goed doorgewerkt moet worden omdat het met 2 personen bijna een hele werkweek kost om het klaar te krijgen. Per weekgroep maken we de stallen schoon, waarbij de dieren uit die groep tijdelijk even in een andere ruimte worden ondergebracht. De naastgelegen groepen kunnen op hun plek blijven en genieten lekker van de nevel die door de stal trekt. Het zorgt ervoor dat de zeugen wat extra verkoeling hebben en dus zo weinig last hebben van de hitte. Oftewel, we zorgen voor geen hittestress bij onze varkens. Hiermee wil ik verwijzen naar social media, waar deze week #geenhittestress een trending topic is. Ook wel een populair onderwerp van gesprek genoemd. Boeren werden door belangenorganisaties opgeroepen om op sociale media te laten zien welke maatregelen zij nemen om hittestress te voorkomen bij collega’s. Om trots op te zijn.

Positieve kant belichten

Het is goed dat zo velen hier gebruik van maken en zo onze sector in een positief daglicht zetten. Want ook anti-varkenshouderijgroeperingen maken helaas gebruik van het fenomeen hittestress, om hiermee onze sector negatief af te beelden. Frustrerend, maar daarom des te belangrijker dat wij als sector ons geluid laten horen, en samen laten zien wat we allemaal doen om goed te zorgen voor onze varkens. Zo ook vanuit onze belangenorganisaties, die te kennen geven dat LTO en NVV samen willen gaan. Dit is positief, samen één geluid laten klinken, waar we allemaal als sector voor staan. Maar hoe gaat men dit vorm geven? Een ding hoop ik wel, dat we als sector sterk staan, gaan voor dezelfde belangen die we als varkenshouders samen allemaal moeten ondersteunen.

Trending topic

Het is een mooi fenomeen dat het hete weer ons de gelegenheid brengt een eenheid te vormen en hiermee zelfs een trending topic ontstaat. Hopelijk mogen er nog vele hashtags volgen, zodat we samen positiviteit uitstralen. In een maatschappij waarin welzijn en duurzaamheid gespreksonderwerp van de dag zijn, moeten we laten zien hoe goed we bezig zijn als varkenshouders!