AlgemeenNieuws

Geen vrijstelling mededingingsregels in verband met Russische boycot

Den Haag – De Europese Commissie verleent geen tijdelijke vrijstelling van de mededingingsregels om afspraken te kunnen maken over aanbodregulering en afzetbevordering voor tomaten en paprika in verband met de Russische boycot.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland had om vrijstelling gevraagd. De Europese Commissie keurt het verzoek echter niet goed, omdat volgens haar geen sprake is van een ernstige verstoring van de markt. “Hoewel de Russische boycot ontegenzeggelijk invloed heeft op de markt is in de huidige situatie volgens de Europese Commissie tot nu toe geen sprake van dramatische prijsdalingen en kan er derhalve niet van een ernstige marktverstoring worden gesproken, aldus de Commissie. Dijksma is hier zeer teleurgesteld over en heeft de Commissie gevraagd hier nog eens naar te kijken.

Tot 8 januari hebben vijf groente- en fruittelers een aanvraag gedaan voor de verlengde steunmaatregel voor groente- en fruittelers in verband met de Russische boycot. De steunmaatregel is door de Europese Commissie verlengd tot en met 30 juni 2015.  Voor Nederland geldt een maximale vergoeding voor 9.700 ton appelen en peren en 24.650 ton tomaten, wortelen, paprika’s, komkommers en augurken. Na overleg met de sector is afgesproken om deze laatste enveloppe te verdelen in twee subgroepen, te weten 12.325 ton voor bewaargroenten (wortelen) en 12.325 ton voor glasgroenten (tomaten, paprika’s, komkommers en augurken). “Dit om te voorkomen dat één product het gehele budget opgebruikt”, aldus het ministerie.

De huidige openstelling is de derde openstelling voor steunmaatregelen voor telers die getroffen worden door de Russische boycot. Bij de tweede openstelling, waarin telers zich tot en met 31 december konden melden, is voor appels en peren steun aan gevraagd voor 5.954 ton. Dat komt overeen met €718.840, ofwel 27 procent van het beschikbare budget. Voor groenten werd 8.559 ton aangemeld, met een totale waarde van € 404.368. Dat komt overeen met 87 procent van het beschikbare budget.

Beheer
WP Admin