Europees handelscommissaris Cecilia Malmström.<br />Foto: AFP AlgemeenNieuws

‘Geen extra dierwelzijnseisen voor VS’

De Europese Unie is niet van plan strengere eisen te stellen aan de VS op het gebied van dierenwelzijn in de handelsbesprekingen met de VS (TTIP). Dat zei Europees handelscommissaris Cecilia Malmström dinsdag in gesprek met de Tweede Kamer.

“We vragen aan andere landen niet dat ze aan onze welzijnseisen voor dieren moeten voldoen. We kunnen niet van de VS eisen, wat we niet aan andere landen eisen”, aldus Malmström in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren).

Thieme zei het te betreuren dat de Europese boeren aan strengere eisen moeten voldoen dan hun Amerikaanse collega’s. Dat is slecht nieuws voor de boeren en slecht nieuws voor de consumenten die belang hechten aan dierenwelzijn”, aldus Thieme.

Voorstel

De Europees handelscommissaris benadrukte dat dierenwelzijn wel in een apart hoofdstuk in het handelsakkoord wordt opgenomen, als het aan de Europese Unie ligt. “We hebben daarvoor een voorstel op tafel gelegd, waarover we nog niet hebben onderhandeld. Wij willen samenwerken met de VS om internationale standaarden te zetten op dat gebied”, aldus Malmström.

De handelscommissaris zei dat rond de zomer van dit jaar een beslissing genomen moet worden of het inmiddels bereikte onderhandelingsresultaat goed genoeg is om voor het eind van dit jaar tot een afronding te komen. Malmström zegt dat streven is om nog met de huidige Amerikaanse regering onder het presidentschap van Obama tot een akkoord te komen.

Beheer
WP Admin