Foto: Filip Bunkens op Unsplash BoerenlevenOpinie

‘Geef de moed niet op!’

Niet iedereen houdt de snelle veranderingen bij. Ik sluit me aan bij Winston Churchill, die zei: never, never, never give up! Een heel mooi en goed nieuw jaar gewenst!

De kerstdagen zijn weer voorbij. Hopelijk is het voor u een tijd geweest van extra gezelligheid, verbinding met elkaar en wellicht wat ontspanning.

Voor velen is de tijd aan het einde van het jaar ook een tijd van bezinning. Reflectie op het leven, het bedrijf, de wereld om je heen. Terugkijken op de afgelopen periode: wat hebben we meegemaakt, wat was goed, wat niet en welke lessen zijn geleerd?

Het afgelopen jaar zal voor de agrarische sector niet zomaar in de vergetelheid raken, daarvoor is er te veel gebeurd

Het afgelopen jaar zal voor de agrarische sector niet zomaar in de vergetelheid raken. Daarvoor is er te veel gebeurd.

Het komende jaar markeert een kantelpunt voor veel boeren en hun bedrijven. Er dient zich een nieuwe realiteit aan die wellicht voor velen onaangenaam is. Maar het is ook een tijd die nieuwe kansen gaat bieden, waar de innovatiekracht van de sector en u als ondernemer nog meer benut kan worden.

Diep respect voor flexibiliteit boeren

Ik sta ervan te kijken hoe groot de flexibiliteit van veel agrarisch ondernemers is. In een sector die zo in de belangstelling staat en waar de regels zo snel wijzigen en toenemen, weten velen zich nog staande te houden. Dat verdient grote waardering en diep respect.

Tegelijkertijd weten we ook dat niet iedereen mee kan in de stroomversnelling waar de sector momenteel in zit. Helaas zie ik als coach een toename van het aantal boeren dat financieel, lichamelijk en/of psychisch in de knel komt.

In veel boerengezinnen is sprake van (stil) leed. Aan de buitenkant is dan niet of lastig te zien dat mensen het moeilijk hebben. De schaamte of het taboe om zaken bespreekbaar te maken, is soms groot. Een vertrouwelijk, belangstellend gesprek kan vaak de eerste stap zijn op weg naar uitzicht of verbetering van de persoonlijke situatie.

Winston Churchill

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sprak de premier van Engeland, sir Winston Churchill de volgende woorden, hij zei: “Never, never, never give up!” Oftewel, geef nooit op, houd vol, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. In die gedachte zeg ik ook tegen hen die het moeilijk hebben: houd vol! U hebt misschien geen invloed op de omstandigheden waar u in zit, maar wel op de manier waarop u reageert op die omstandigheden. Zoek hulp als dat nodig is. Praat over uw situatie, gedachten en gevoelens.

Een boerengemeenschap kan erg krachtig zijn

De oproep in mijn eerste column dit jaar is tweeledig: denk om jezelf, je bent het waard om goed voor jezelf te zorgen. Denk ook aan elkaar: verlies de ander die wellicht extra aandacht of zorg nodig heeft niet uit het oog. Een boerengemeenschap kan erg krachtig zijn. Gebruik die kracht ook bij het omzien naar de ander.

Kerst is een feest van verwachting en hoop en hoop doet leven, volgens het gezegde. Hoopvolle mensen zijn mensen met een missie en een doel.

Ik wens u persoonlijk en bedrijfsmatig een duidelijke missie en haalbare doelen voor de komende tijden toe. En uiteraard gewoon een goed nieuw jaar.

Beheer
WP Admin