NSC-minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren in Brussel. Foto: ANP / EPA / Olivier Hoslet AlgemeenOpinie

‘Gaat de minister wèl naar Brussel, is het ook niet goed’

Nederlandse ministers moeten in Brussel ferm voor de Nederlandse belangen opkomen, vindt BBB. Toch is het vreemd dat een minister naar Brussel gaat, terwijl zij voor Kamervragen beschikbaar moet zijn, vindt BBB-leider Caroline van der Plas.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Caroline van der Plas (BBB) erover klaagde dat de landbouwminister te weinig in Brussel was om voor de belangen van de Nederlandse landbouw op te komen. Van der Plas vond dat het landbouwministerie zich in Brussel meer had moeten inzetten om de derogatie binnen te halen voor de Nederlandse veehouderij.

Adressen op straat

Afgelopen week stond Caroline van der Plas in de Tweede Kamer achter het spreekgestoelte om tijdens het mondelinge vragenuur NSC-minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het vuur na aan de schenen te leggen. Zij wilde dat de minister kwam uitleggen wat zij doet aan laster, intimidatie en bedreigingen aan het adres van boeren, veehandelaren en veetransporteurs, van wie de bedrijfsadressen via openbaarheidsverzoeken op straat komen te liggen.

Zij wilde de NSC-minister vragen hoe het kan dat een wet die bedoeld is om transparantie te bevorderen zo’n gevaarlijke bijwerking heeft. Is dat goed bestuur van een minister van wie de partij “goed bestuur op het voorhoofd heeft geschreven”?

Maar Uitermark was er niet. In plaats van Uitermark stond BBB-staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) tegenover Van der Plas. Dat vond de BBB-leider niet leuk.

Van der Plas beklaagde zich bij Kamervoorzitter Martin Bosma. “Ik vind het heel vreemd, en dan druk ik mij heel zacht uit, dat de minister op dienstreis is naar Brussel. (…) Waarom is deze dienstreis belangrijker dan het beantwoorden van vragen van de Tweede Kamer, waaraan zij verantwoording heeft af te leggen?”

Bosma legde uit wat Van der Plas natuurlijk allang wist. Dat ministers inderdaad de dinsdag moeten vrijhouden om bij het mondelinge vragenuur aanwezig te kunnen zijn. Maar er kunnen gegronde redenen zijn om daarvan af te wijken. Een bezoek aan de Koning gaat voor, evenals een verplichting in de Eerste Kamer. En de aanwezigheid bij een Europese Raad van ministers is ook een geldig excuus voor een minister.

Ook in landbouw meer intimidatie en bedreigingen

Dat laatste was aan de orde. Uitermark was bij de Raad Algemene Zaken in Brussel. Ze stemde daar dinsdag bij voorbeeld in met een EU-certificeringskader voor onder andere koolstoflandbouw. En wellicht was Uitermark stiekem ook wel blij om even weg te zijn uit het Haagse gekrakeel, waar NSC in het oog van de storm lijkt te zijn beland. (Voor wie het niet heeft meegekregen: vorige week vrijdag trad NSC-staatssecretaris Nora Achahbar af vanwege “de polariserende omgangsvormen van de afgelopen weken”. Later volgden de NSC-Kamerleden Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk.)

Hoe dan ook: Van der Plas moest haar vragen richten aan haar partijgenoot Eddie van Marum. Die verving Uitermark met verve: hij gaf puntige en korte antwoorden. Ja, hij vindt het erg dat boeren en anderen in de landbouw steeds meer te maken hebben met intimidatie en bedreiging. En ja, hij vindt openbaarheid een groot goed. Hij beloofde dat het kabinet met landbouworganisaties gaat praten over de problemen, het kabinet gaat de openbaarheidsregels evalueren en kijkt bovendien hoe ze in het buitenland met de openbaarheidsverplichtingen omgaan.